Άγραφα: Να αναδειχθεί και να προστατευτεί η «Γέφυρα Μανώλη», ζητάει ο Δήμαρχος

Πολιτική


Στα Άγραφα, ο Δήμαρχος Αλέξης Καρδαμπίκης απέστειλε επιστολή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων ζητώντας να ενημερωθεί για τα έργα προστασίας και ανάδειξης της ιστορικής «Γέφυρας Μανώλη» που σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχουν προχωρήσει.

Σε επιστολή που απέστειλε προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας -Ευρυτανίας και κοινοποιεί στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης ζητάει να ενημερωθεί για τις εξελίξεις αναφορικά με το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης της «Γέφυρας Μανώλη» που αποτελεί τοπόσημο για τα Άγραφα και σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γέφυρας, είναι πως τον χειμώνα σκεπάζεται σχεδόν ολοκληρωτικά από τα νερά του ποταμού Αγραφιώτη.

Ακολουθεί η επιστολή του Δημάρχου:

«Όπως  ήδη γνωρίζετε, στο Δήμο Αγράφων υπάρχει ένα αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, το φημισμένο «Γεφύρι Μανώλη» το οποίο  χρονολογείται από το 1659 – σύμφωνα με την επιγραφή του- και βρίσκεται στη Δυτική Ευρυτανία, 50 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο γεφύρι, διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, το οποίο αποτελούσε για διάστημα σχεδόν 400 χρόνων το μοναδικό πέρασμα μεταξύ των οχθών του ποταμού Αγραφιώτη, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στον χρόνο, στην ελλιπή συντήρηση του και σε όλες τις δυσμενείς και εξωγενείς συνθήκες. Μολαταύτα, η ολοκληρωτική κατάρρευση του πετρόχτιστου μονότοξου γεφυριού, αποτελούσε πάντα  σοβαρό ενδεχόμενο.

Ως Δήμος Αγράφων, ενημερώσαμε  την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που εδρεύει Λαμία, η οποία σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, προχώρησε σε αυτοψία. Παράλληλα, υπήρξε και ενημέρωση προς τη ΔΕΗ, καθώς το εν λόγω γεφύρι εμπίπτει στο Υδροηλεκτρικό Φράγμα των Κρεμαστών. Εν συνεχεία, διενεργήθηκε σχετική μελέτη των μηχανικών του αρμόδιου Υπουργείου με στόχο να γίνει η συστηματική και καθολική συντήρηση για την προστασία του γεφυριού και παράλληλα να επιτευχθεί και η αναστήλωσή αυτού στην αρχική του μορφή.

Κατά τα έτη 2018-2019 πραγματοποιήθηκαν εργασίες αντιστήριξης στα βάθρα από το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς ο κίνδυνος κατάρρευσης του γεφυριού ήταν μεγάλος.

Παρά το γεγονός ότι οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη της  «Γέφυρας…Πηγήin.gr