Άμεση αποκατάσταση από εγκεφαλικό στο Αρεταίειο Νοσοκομείο

Υγεία


Συνεργασία των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο και του νοσοκομείου Αλεξάνδρα, οδήγησε στη λειτουργία εξειδικευμένου Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων – Πάνω από 300 ασθενείς έχουν εξετασθεί κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κέντρου

Σωτήρια μπορεί να αποβεί η άμεση επέμβαση σε θρόμβο που προκαλεί ισχαιμικό εγκεφαλικό. Η ταχεία αποκατάσταση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο μειώνει άμεσα τους κινδύνους που δημιουργούν τα εγκεφαλικά επεισόδια από τη ζωή του ασθενή μέχρι την αποκατάσταση των βλαβών που το επεισόδιο έχει προκαλέσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πρόσφατο περιστατικό 26χρονης μητέρας δύο παιδιών που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στη Χαλκίδα. Η γυναίκα που ζει με την οικογένειά της στη Γερμανία, επισκέφθηκε τον τόπο καταγωγής της, την Χαλκίδα, για διακοπές. Την επομένη της άφιξή τους στην Ελλάδα, ένιωσε ξαφνική αδυναμία της δεξιάς πλευράς του σώματός της και πλήρη διαταραχή στην έκφραση και κατανόηση του λόγου.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε άμεσα με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαγνώστηκε με βαρύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να γίνει διακομιδή στο Αιγινήτειο νοσοκομείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από το Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα.

Το Κέντρο, λειτουργεί στο Αρεταίειο, με έμπειρη διεπιστημονική ομάδα υπό τον συντονισμό του αν. Καθηγητή και επεμβατικού ακτινολόγου Παν. Παπαναγιώτου, του καθηγητή Νευρολογίας Δ. Μητσικώστα, της επίκ. Καθηγήτριας Σ. Βασιλοπούλου και της παθολόγου, εξειδικευμένης στην αντιμετώπιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων Ε. Κορομπόκη.

Η έμπειρη διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου, διαπίστωσε απόφραξη της αρτηρίας που αιματώνει το αριστερό μέρος του εγκεφάλου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ομιλία και τη λειτουργία της δεξιάς πλευράς του σώματος. Χορηγήθηκε θρομβολυτικό φάρμακο, ενώ πραγματοποιήθηκε και μηχανική διάνοιξη της αρτηρίας, κατά την οποία αφαιρέθηκε ο θρόμβος (πήγμα αίματος) μέσω επέμβασης που ονομάζεται θρομβεκτομή.

Η αφαίρεση ήταν επιτυχής και τα συμπτώματα της ασθενούς βελτιώθηκαν άμεσα. Ήδη από την επόμενη…Πηγήin.gr