Έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ: Πότε, πώς και σε ποιους θα δοθεί

Οικονομία


Τι προβλέπεται στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250, στο τέλος του έτους σε 2.300.000 δικαιούχους, προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή και ψηφισθεί εντός του Οκτωβρίου.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αφορά ευάλωτους συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού. Η χορήγηση του θα γίνει το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Επίδομα θέρμανσης – Πότε θα δοθεί – Δικαιούχοι και κριτήρια

Πέραν αυτών, δικαιούχοι είναι και οι μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες –στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όμως για αυτούς δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση αλλά απόφαση της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). Σχετική διευκρίνιση είχε κάνει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Η νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αυξημένη κατά 50 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή (Απρίλιος 2022). Το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως), ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να καλύπτονται περισσότεροι ευάλωτοι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα, όσον αφορά στους ευάλωτους συνταξιούχους, δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά το μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

  1. Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου
  2. Προσυνταξιοδοτική παροχή
  3. Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)
  4. Καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.)

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως).
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και…Πηγήin.gr