Έλληνας καθηγητής στο Χάρβαρντ: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην τεχνολογία

Τεχνολογία


Είναι πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών (HIAS). Πρόκειται για επιστήμονες που διδάσκουν στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής

Κορυφαίοι και διακεκριμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί και επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό ενώνουν τις δυνάμεις τους, μέσω της πρωτοβουλίας HIAS (Hellenic Institute of Advanced Studies), και ρίχνουν γέφυρες με τη μητέρα πατρίδα για τη μεταλαμπάδευση στην Ελλάδα γνώσης/τεχνογνωσίας σε αντικείμενα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η φυσική επιστήμη, το περιβάλλον, η ενέργεια, η παιδεία. «Το HIAS θα μπορούσε να μεταφέρει γνώση και ιδέες, όχι να αντιγράψουμε τι γίνεται αλλού, αλλά να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε την παραγωγή καινούργιας γνώσης στην Ελλάδα», δηλώνει ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία μετράει ήδη ένα χρόνο ζωής, διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Πέτρος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αποτυπώνοντας ανάγλυφα και συμβολικά τις προσδοκίες, υπογραμμίζει πως το HIAS συνδυάζει δύο μεγάλα ταξίδια που οι άνθρωποι της Διασποράς τα έχουν συχνά σημεία αναφοράς, του Οδυσσέα και του Μέγα Αλέξανδρου. «Κι αυτό που θα θέλαμε να δημιουργήσουμε με το ΗΙΑS είναι να μπορείς να κάνεις μεγάλες κατακτήσεις επιστημονικές ενώ έχεις επιστρέψει στο σπίτι σου». Ειδικότερα, προσδιορίζει ότι «φιλοδοξία μας είναι να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας και τις εμπειρίες μας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους» και «όνειρο μας να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που καλλιεργεί και υποστηρίζει τη βασική έρευνα στην Ελλάδα, γιατί αυτή είναι κύριος μοχλός της καινοτομίας». Εκφράζοντας τη γενική πεποίθηση, αναφέρει ότι «δεν θέλουμε να γυρίσουμε για τον ήλιο και τη θάλασσα μόνο, αλλά και για να μπορούμε να κάνουμε επιστήμη στο ίδιο επίπεδο όπως μπορούμε και στο εξωτερικό».

Φωτίζοντας τους λόγους που οδήγησαν στη γέννηση της πρωτοβουλίας αυτής, στάθηκε ιδιαίτερα στο αίσθημα της βούλησης των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού να προσφέρουν στην πατρίδα τους. «Υπάρχει μεγάλη επιθυμία, χρέος αν θέλετε, να συνεισφέρουμε στην Ελλάδα όπως και στην επιστήμη και θα θέλαμε αυτά τα δύο να τα συνδυάσουμε» αναφέρει. Μάλιστα, αφού επισημαίνει πως πολλές χώρες του κόσμου επενδύουν πολλά στην τεχνογνωσία των πολιτών τους, διαμηνύει ότι η Ελλάδα έχει απίστευτη δυνατότητα και μαγιά να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτήν την κατεύθυνση. Είναι μόνο η αρχή, εκτιμά.

Περαιτέρω, χαρτογραφεί το πεδίο έρευνας στην Ελλάδα, προσθέτει στην εξίσωση την παράμετρο της Διασποράς και συνθέτει το ψηφιδωτό των προοπτικών αυτής της ζεύξης. «Υπάρχουν καταπληκτικές ερευνητικές ομάδες και κέντρα έρευνας στην…Πηγή Skai