Έρχονται δύσκολοι οικονομικοί καιροί – Ο γρίφος που δεν μπορούν να λύσουν οι κεντρικές τράπεζες

Οικονομία


Οι κεντρικές τράπεζες τρέχουν να προλάβουν, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα το ενεργειακό σοκ.

Οι κεντρικές τράπεζες είναι αποφασισμένες να επαναφέρουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Αυτό ήταν το μήνυμα του Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Federal Reserve, και της Ιζαμπέλ Σνάμπελ, σημαίνοντος μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ την περασμένη εβδομάδα.

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες επέμειναν τόσο σ’ αυτό το μήνυμα; Έχουν δίκιο; Πάνω απ’ όλα, τι μπορεί να σημαίνει για την πολιτική και την οικονομία του μέλλοντος;», είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τον οικονομικό αναλυτή των Financial Times, Martin Wolf.

Επιτόκια: Το νέο ενεργειακό ράλι στέλνει σήμα για δυναμικότερη αντίδραση από ΕΚΤ και BoE

«Η μείωση του πληθωρισμού πιθανώς θα απαιτήσει μακρά περίοδο πιο χαμηλής ανάπτυξης. Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα είναι επίσης κάπως επώδυνες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι το ατυχές κόστος της μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά μια αποτυχία στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών θα συνεπαγόταν πολύ μεγαλύτερο πόνο».

Αυτά ήταν τα λόγια του Πάουελ. Επίσης, η Σνάμπελ υποστήριξε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ενεργήσουν αποφασιστικά, καθώς οι προσδοκίες κινδυνεύουν να αποπροσανατολιστούν, ότι ο πληθωρισμός υπήρξε επίμονα πολύ υψηλός και το κόστος για να τεθεί υπό έλεγχο θα αυξάνεται όσο καθυστερεί η δράση.

Υπάρχουν κίνδυνοι τόσο στο να κάνεις πάρα πολλά, όσο και στο να κάνεις πολύ λίγα. Ωστόσο, η «αποφασιστικότητα» για δράση είναι καλύτερη επιλογή από τις «προειδοποιήσεις».

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες λένε αυτό που λένε. Έχουν σαφή αποστολή να ελέγξουν τον πληθωρισμό, την οποία δεν κατάφεραν να επιτύχουν. Όχι μόνο ο γενικός πληθωρισμός, αλλά και ο βασικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων) ήταν πάνω από τον στόχο για μακρά περίοδο.

Φυσικά, αυτό το δυσάρεστο αποτέλεσμα έχει μεγάλη σχέση με σειρά απροσδόκητων κλυδωνισμών στον εφοδιασμό, στο πλαίσιο της μετα-πανδημικής στροφής προς την κατανάλωση αγαθών, των περιορισμών στον ενεργειακό…Πηγήin.gr