Αγωνία στην Ευρώπη για το ξέφρενο ράλι στις τιμές ενέργειας – Στο τραπέζι το πλαφόν για το φυσικό αέριο

Οικονομία


Τα σενάρια για τα μέτρα εν όψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας – Επανέρχεται η ελληνική πρόταση τόσο για πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου όσο και για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Με το βλέμμα στραμμένο στην 9η Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας, βρίσκεται η Ευρώπη που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το ξέφρενο ράλι ανόδου στις τιμές ενέργειας.

Το ράλι έδειξε να ανακόπτεται σήμερα μετά τις χθεσινές προαναγγελίες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πανευρωπαϊκή παρέμβαση στις τιμές του ρεύματος: «Εμείς στην Κομισιόν εργαζόμαστε πάνω σε μια έκτακτη παρέμβαση και μία δομική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αγοράς για το ηλεκτρικό ρεύμα που πραγματικά να λειτουργεί και να επαναφέρει την εξισορρόπηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Η τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκάλεσε χθες έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας για τις 9 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα.

O Σικέλα τόνισε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κι επισήμανε ότι μία πρόταση περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για πρόταση που είχε υποβάλει προ επταμήνου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής. 

Ωστόσο, αφού κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, όσοι διαφωνούσαν με την πρόταση της Ελλάδας και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου φαίνεται ότι αλλάζουν στάση.

Το Βερολίνο

Το Βερολίνο ειδικότερα, με τεράστια εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, προτίθεται να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως ανέφεραν σήμερα δημοσιεύματα επικαλούμενα γραπτό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Χάμπεκ, σε Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έστειλε ένα γραπτό μήνυμα σε ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο πιθανόν να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στις 9 Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας με αντικείμενο την αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου εξαιτίας των περιορισμένων προμηθειών από τη Ρωσία.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει τη «σκληρή πραγματικότητα» να μην αποκαταστήσει η Ρωσία τις προμήθειες του φυσικού αερίου στη χώρα, όπως είπε χθες ο Χάμπεκ, ενόψει της προγραμματισμένης αναστολής από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα, την Gazprom, των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Υπέρ του…Πηγή Skai