Αγωνία στη Γερμανία για την ενέργεια – «Μην πανικοβάλλεστε» απαντούν οι υπεύθυνοι

Οικονομία


Ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μίλερ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το ράλι τιμών του φυσικού αερίου

Την ώρα που η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα στην Ουκρανία, η γερμανική κοινή γνώμη παρακολουθεί με αγωνία και την αντιπαράθεση Δύσης-Κρεμλίνου στο ενεργειακό. Την επόμενη Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή 22 Ιουλίου οι Γερμανοί θα γνωρίζουν αν η Μόσχα θα κλείσει ή όχι την στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream 1.

Σύμφωνα πάντως με τον ανταποκριτή του ειδησεογραφικού καναλιού N-TV στη Μόσχα η περιβόητη τουρμπίνα της Siemens, η οποία συντηρήθηκε στον Καναδά και θα μεταφέρονταν στη Γερμανία και από εκεί στη Ρωσία – παρακάμπτοντας τις κυρώσεις -, βρίσκεται ακόμα στον Καναδά. Θυμίζουμε ότι η εύρυθμη λειτουργία της τουρμπίνας κρίνεται από την Gazprom απαραίτητη για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Γερμανία.

 Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανία «ζεσταίνει» τα λιγνιτικά εργοστάσια

Σταθερές οι τιμές

Μέσα σε αυτό το κλίμα γενικότερης ασάφειας ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μίλερ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το ράλι τιμών του φυσικού αερίου. Μιλώντας στην εφημερίδα Bild Am Sonntag δηλώνει  ότι «αυτή την εβδομάδα δεν υπήρξε σημαντικό άλμα στις τιμές φυσικού αερίου, ίσως επειδή οι αγορές θεωρούν ήδη δεδομένη και έχουν συνυπολογίσει την διακοπή της παροχής αερίου μέσω Nord Stream 1. Για το λόγο αυτό οι τιμές παραμένουν, τις τελευταίες μέρες, λίγο πολύ σταθερές», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της γερμανικής Υπηρεσίας Δικτύων προβλέποντας ότι προς το παρόν οι τιμές θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Βολές για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ

Σχολιάζοντας την πρόθεση ορισμένων δήμων και κοινοτήτων στη Γερμανία να διαθέσουν το χειμώνα θερμαινόμενους χώρους σε όσους έχουν ανάγκη, ο Κλάους Μίλερ τόνισε στη γερμανική εφημερίδα ότι «δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε» προσθέτοντας ότι στους σχεδιασμούς της υπηρεσίας του δεν λαμβάνονται καν υπόψιν οι προθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Διατροφής και Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ χαρακτηρίζει «καταστροφική» την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ. Σε ομιλία…Πηγήin.gr