Ακίνητα: Έρχεται «λίφτινγκ» στις αντικειμενικές αξίες σε περιοχές με μεγάλες αυξήσεις

Οικονομία


Παράθυρο μειώσεων στις τιμές ζώνης που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ανοίγει διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Παράθυρο μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε περιοχές όπου οι νέες τιμές ζώνης εκτινάχθηκαν στα ύψη, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έχουν προκαλέσει  υπέρμετρες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση.

Ταυτόχρονα, διατηρεί στον «πάγο» έως το τέλος του 2024 το ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές καθώς και το φόρο υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων  ενώ παρατείνει για άλλα δύο χρόνια την έκπτωση φόρου για δαπάνες ανακαίνισης κτιρίων.

  •  Εφορία: Περνάει από κόσκινο 2.500 μεταβιβάσεις ακινήτων

Οι αλλαγές

Με τις νέες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου:

1.            «Λίφτινγκ» στις αντικειμενικές αξίες. Σχεδόν, ένα χρόνο μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει διορθώσεις στις τιμές για τις περιοχές που θα αποδειχθεί ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι υπερβολικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  η Αστυπάλαια όπου οι αντικειμενικές αξίες από 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο έφθασαν έως και τα 2.150 ευρώ. Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι «κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο των τιμών εκκίνησης σε ορισμένες περιοχές δημιούργησε σε κάποιους δήμους επιφυλάξεις, καθώς επικαλούνται πραγματικά στοιχεία που ίσως δεν ελήφθησαν υπόψη και σε επανεξέταση θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε διαφορετικά αποτελέσματα ως προς τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων».

Τώρα το άρθρο 34 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι ειδικά για τις τιμές ζώνης που…Πηγήin.gr