Ακίνητα: «Απόβαση» Αμερικανών στην ευρωπαϊκή αγορά real estate

Οικονομία


Καθώς το αμερικανικό δολάριο ανεβαίνει, οι αγοραστές από τις ΗΠΑ ξοδεύουν για ευρωπαϊκά ακίνητα.

Η Laetitia Laurent, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων στη Νότια Φλόριντα, είχε από καιρό στην καρδιά της ένα pied-à-terre (σ.σ. ακίνητο που δεν αποτελεί την κύρια κατοικία κάποιου) στο Παρίσι.

Φέτος το καλοκαίρι, με το δολάριο να ανεβαίνει στα ύψη και τις τιμές των παρισινών ακινήτων να παραμένουν σταθερές, έκανε το άλμα. Η 42χρονη, η οποία ζει στο Μπόκα Ρατόν, πλήρωσε 758.000 ευρώ, ή 758.606 δολάρια, για ένα διαμέρισμα 460 τετραγωνικών μέτρων, με ένα υπνοδωμάτιο, στο Χρυσό Τρίγωνο – την προνομιακή οικιστική και εμπορική περιοχή μεταξύ του Σηκουάνα και των Ηλυσίων Πεδίων, στο ακριβό 8ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

 Ξεπουλάνε οι Ρώσοι στην Κύπρο

«Έψαχνα για ένα μέρος εδώ και πολύ καιρό», λέει η Laurent στην αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal», η οποία σκοπεύει να χρησιμοποιεί το διαμέρισμα για τη δουλειά της όταν επισκέπτεται το Παρίσι για να βρει σχέδια για Αμερικανούς πελάτες, καθώς και για διακοπές με τον σύζυγο και τα τρία μικρά παιδιά της.

Ανεβαίνει το αμερικανικό δολάριο

Αυτό που τη βοήθησε να περάσει από την απλή αναζήτηση στην άμεση αγορά ήταν η δύναμη του αμερικανικού δολαρίου – «ένας τεράστιος παράγοντας» στην αγορά, λέει η ίδια – που ανέβηκε κατά 15% κατά το τελευταίο έτος και κυμαίνεται στην ισοτιμία ή κοντά σε αυτήν από τα μέσα Ιουλίου.

Το δολάριο ανεβαίνει τόσο πολύ και τόσο γρήγορα, που η Laurent εκτιμά ότι εξοικονόμησε περίπου 80.000 δολάρια μεταξύ της στιγμής που είδε για πρώτη φορά το διαμέρισμα στις αρχές του 2022 και όταν έκλεισε την συμφωνία τον Ιούλιο.

Εκμεταλλευόμενοι τις πιο ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες των τελευταίων ετών και ταλανιζόμενοι από την εκρηκτική αύξηση των τιμών στην πατρίδα τους, οι Αμερικανοί αγοραστές αγνοούν άλλες πηγές αστάθειας – συμπεριλαμβανομένης της απειλής αναζωπύρωσης του κοροναϊού, της αύξησης των επιτοκίων, των ταξιδιωτικών διαταραχών και του πολέμου στην Ουκρανία – για να ξοδέψουν τα δολάριά τους σε ευρωπαϊκά ακίνητα, με την εξοικονόμηση σε πολυτελή ακίνητα, σε σύγκριση με πέρυσι, να φτάνει σε επταψήφιο αριθμό.

Πού αγοράζουν ακίνητα οι Αμερικανοί

Η Kate Everett-Allen, επικεφαλής της διεθνούς έρευνας για κατοικίες στην Knight Frank…Πηγήin.gr