Ακίνητα: Ο «χάρτης» της αγοράς – Ποιες περιοχές «οδηγούν» την κούρσα

Οικονομία


Σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκε σημαντική άνοδος στις μεταβιβάσεις, ωστόσο συνολικά ορισμένα «εμπόδια» φρέναραν την αγορά ακινήτων – Τι δείχνει η έρευνα της Re/Max για το πρώτο εξάμηνο

«Φρένο» στις αγοραπωλησίες ακινήτων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, φαίνεται πως έβαλαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και οι καθυστερήσεις στις μεταγραφές συμβολαίων, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν αρκετές πράξεις λόγω της απεργίας των συμβολαιογράφων, με αποτέλεσμα αρκετές πωλήσεις να μετατεθούν στην αρχή του 2ου εξαμήνου του 2022.

Παρ’ όλα αυτά σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκε σημαντική άνοδος στις μεταβιβάσεις, με «πρωταθλητές» να αναδεικνύονται ο δήμος Αθηναίων, τα νησιά Αργοσαρωνικού και οι Κυκλάδες.

 Αποκαλυπτικά στοιχεία για την ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας

Διάγραμμα αγοραπωλησιών

Ειδικότερα, η έρευνα της RE/MAX συγκέντρωσε στοιχεία σχετικά με τις μεταβιβάσεις που έλαβαν χώρα το 1ο εξάμηνο του 2022  συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021 στην Αττική και στις Κυκλάδες και με μια πρώτη ματιά, είναι αντιληπτό πως το σύνολο των αγοραπωλησιών, ο τζίρος των πωλήσεων καθώς και τα συνολικά τ.μ. που μεταβιβάστηκαν, αυξήθηκαν στις περιοχές του Δήμου Αθηναίων, στα νησιά Αργοσαρωνικού και στις Κυκλάδες.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, όπου επικεντρώθηκε η έρευνα, παρατηρείται πτώση. Συνολικά, οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν κατά 12%, ο τζίρος κατά 6% και το συνολικό εμβαδόν των μεταβιβαζόμενων κατοικιών κατά 13%.

Πού οφείλονται οι αυξομειώσεις

Όπως τονίζεται, οι έντονες αυξομειώσεις στις αγοραπωλησίες, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε τοπικά γραφειοκρατικά προβλήματα και καθυστερήσεις στις μεταγραφές συμβολαίων, καθώς και σε αρκετές πωλήσεις που καθυστέρησαν να γίνουν μέσα στο 2021 και πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον αυξημένο φόρτο των συμβολαιογραφικών γραφείων για την σύνταξη πολλών συμβολαίων (γονικών παροχών, δωρεών, κλπ) μέχρι το τέλος του 202,1 για να αποφευχθεί η αυξημένη φορολόγηση λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Επιπλέον κατά το τέλος του εξαμήνου δεν πραγματοποιήθηκαν αρκετές πράξεις λόγω της απεργίας των συμβολαιογράφων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετές πωλήσεις…Πηγήin.gr