Ακυρώθηκε για σήμερα η εκτόξευση του Artemis I

Τεχνολογία


Θα καθυστερήσει η επιστροφή των Αμερικανών στο φεγγάρι…

Λόγω διαρροής που εμφανίστηκε στο σύστημα τροφοδοσίας με υγρό υδρογόνο αναβάλλεται -πιθανότατα για τις 2 Σεπτεμβρίου- η εκτόξευση του πυραύλου SLS για το πρόγραμμα «Άρτεμις Ι».

Ο υπεύθυνος για την εκτόξευση Τσάρλι Μπλάκγουελ – Τόμσον ανακοίνωσε την αναβολή της εκτοξεύσης λόγο προβλήματος διαρροής στο σύστημα τροφοδοσίας, σύμφωνα με την NASA.

Ο πύραυλος SLS βρίσκεται σε «σταθερή κατάσταση» και οι μηχανικοί θα συγκεντρώσουν δεδομένα για να δουν τι πήγε λάθος…

Η επόμενη πιθανή ημερομηνία είναι η 2α Σεπτεμβρίου, ανέφερε εκπρόσωπος της NASA, αν και πρόσθεσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν θα έχει επιλυθεί το τεχνικό πρόβλημα.

Επιστροφή στη Σελήνη μισό αιώνα μετά…

Πενήντα χρόνια μετά τη λήξη του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων», το νέο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα «Άρτεμις» (αδελφή του Απόλλωνα στην ελληνική μυθολογία, γι’ αυτό επιλέχτηκε αυτό το όνομα ήδη επί προεδρίας Τραμπ) μπήκε πάλι σε τροχιά.

Οι ΗΠΑ επανεκκινούν την επιχείρηση επιστροφής τους στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά το 1972 όταν είχαν πατήσει για τελευταία φορά το πόδι τους στο φεγγάρι.

Η εκτόξευση -πριν από την εμφάνιση των τεχνικών προβλημάτων- ήταν προγραμματισμένη από την NASA για τις 15:33 ώρα Ελλάδας από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα της.

Ο πύραυλος Space Launch System (SLS) θα μεταφέρει την μη επανδρωμένη κάψουλα Ωρίων (Orion) γύρω από τη Σελήνη για μια δοκιμαστική πτήση έξι εβδομάδων και μετά θα γυρίσει στη Γη.

Ο SLS μαζί με το Orion έχουν ύψος 98 μέτρων. Ο SLS, που χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για να αναπτυχτεί και να κατασκευαστεί, θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με τον «Economist», αποτελεί ένα υπερβολικά ακριβό κρατικό κατασκεύασμα και μια σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων.

Οι βασικοί υπεργολάβοι για το πρόγραμμα Άρτεμις είναι οι εταιρείες Boeing για τον SLS και Lockheed Martin για την κάψουλα Orion.

Η τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας τέτοιος μεγα-πύραυλος από το Κέντρο Κένεντι, ήταν το 1973 όταν ένας πύραυλος Κρόνος 5 (Saturn V) μετέφερε σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό Skylab.

Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής Άρτεμις 2 γύρω από το φεγγάρι, ώσπου τελικά το 2025 η αποστολή Άρτεμις 3 να προσεληνωθεί (μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη).

Οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στο φεγγάρι, ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 17 το 1972, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα άλλοι Αμερικανοί αστροναύτες, στη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών, με πρώτη προσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 το 1969.

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει προσεληνώσει με επιτυχία τρεις ρομποτικές αποστολές και…Πηγή Skai