Αμπέλι: Τρύγος με αντιθέσεις – Η εικόνα στις αμπελουργικές περιοχές

Οικονομία


Τι περιμένουν οι αμπελοπαραγωγοί από τον φετινό τρύγο

Tο στίγμα της πορείας προς την είσοδο στον τρύγο των μεγάλων αμπελουργικών ζωνών δίνει η ΚΕΟΣΟΕ, επισημαίνοντας ότι «η αρχική αισιοδοξία να μετατρέπεται σε συγκρατημένη».

Η εικόνα διακρίνεται από ανομοιογένεια, που υπάρχει κάθε χρόνο στις διάφορες αμπελουργικές ζώνες, πλέον όμως οι βροχοπτώσεις των αρχών Σεπτεμβρίου επηρεάζουν τις αμπελουργικές περιοχές με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την χρονική απόσταση έναρξης του τρύγου.

Αμπέλι: Πώς θα κινηθεί η συγκομιδή σταφυλιών οινοποιίας – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Μέχρι σήμερα που τείνει να ολοκληρωθεί η συγκομιδή του Μοσχάτου και της Μαυροδάφνης στην Αχαΐα, η περιοχή είναι από τις λίγες που δεν παρατηρήθηκαν βροχοπτώσεις των αρχών Σεπτεμβρίου, αλλά και από τις λίγες που δεν μπαίνουν στον κοινό παρονομαστή των κανονικών σε όγκο συγκομιδών σταφυλιών, αφού ο βοτρύτης και το ωίδιο, επηρέασαν αρκετά νωρίς τον όγκο του Ροδίτη, που εκτιμάται ότι φέτος θα είναι μειωμένος από 30% έως 40%.

Μέτρια χρονιά για το Αγιωργίτικο

Στο διπλανό νομό στην Κορινθία και ειδικότερα στη Νεμέα το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, αναμενόταν μια μέτρια σε όγκο χρονιά για το Αγιωργίτικο, χωρίς ασθένειες, εικόνα που αρχίζει να δημιουργεί μικρές επιφυλάξεις μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις για τα βαρικά και υπερποτισμένα αμπέλια που παρουσιάζουν φαινόμενα σήψης, σε μικρή όμως έκταση.

Αμπέλι: Τελειωτικό «χτύπημα» για το σταφύλι – Σε αδιέξοδο οι παραγωγοί

Για άλλη μια χρονιά οι επιτραπέζιες και οι ποικιλίες σταφιδοποιίας του νομού, δοκιμάστηκαν αρχικά από την εσωτερική υποκατανάλωση, την εξαγωγική αδυναμία και τέλος από τις καιρικές συνθήκες που οδήγησαν σε απόγνωση τους συγκεκριμένους αμπελουργούς.

Με υψηλές στρεμματικές ενισχύσεις, οι ποικιλίες αυτές που απαγορεύεται να οινοποιηθούν, όδευσαν προς «χυμοποίηση» με 0,12 ευρώ έως 0,15 ευρώ / kg, για να καταλήξουν τελικά στο ποτήρι του καταναλωτή και γιατί όχι του τουρίστα του καλοκαιριού, με τιμές συσκευασμένων προϊόντων, που επ’ ουδενί μπορεί να ανταγωνισθεί το οινοστάφυλο. Υπό αυτές τις συνθήκες ενώ ο τρύγος του Ροδίτη ξεκίνησε στην τιμή 0,27 ευρώ/kg, με τις φήμες περί νομιμοποίησης οινοποίησης της…Πηγήin.gr