Ανδρέας Μ. Ανδρεάδης: Homo Universalis

Οικονομία


Εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος προς τιμήν του Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη (1876-1935).

Mια από τις πιο σημαντικές μορφές της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας των αρχών του 20ού αιώνα, τoν Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη (1876-1935), τον κατεξοχήν μελετητή των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα, και διεθνούς ακτινοβολίας καθηγητή δημόσιων οικονομικών, τίμησε με εκδήλωσή της την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Βασίλης Ράπανος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος του Δ.Σ. της Alpha Bank, ο. κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας. Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής της Athens Review of Books, κ. Μανώλης Βασιλάκης.

Γ. Στουρνάρας: «Πιστωτική χαλάρωση και επιζήμια χαλαρότητα»

Στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στην «Ιστορία της Τράπεζας της Αγγλίας» του Ανδρέα Ανδρεάδη σημείωσε ότι ο αναγνώστης της μπορεί να τη διαβάσει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να εστιάσει στις αλλαγές που επήλθαν στον ρόλο των κεντρικών τραπεζών από τότε που το βιβλίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1904, στις οποίες οφείλουμε πολλές από τις κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών, σε όρους νομισματικής σταθερότητας. Ο δεύτερος τρόπος είναι να εστιάσει στις συνέχειες: «να αναγνωρίσει πόσα από τα θεμελιώδη διλήμματα που εμφανίζονται στην αφήγηση του Ανδρεάδη παραμένουν μαζί μας μέχρι σήμερα: η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ πιστωτικής χαλάρωσης, προς αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης, και επιζήμιας χαλαρότητας, που ανεβάζει τις τιμές των αγαθών και των περιουσιακών στοιχείων· η επιλογή ανάμεσα στη διαφύλαξη της πιστωτικής σταθερότητας και την αποθάρρυνση κερδοσκοπικών συμπεριφορών»

Β. Ράπανος: Ο πιο σημαντικός οικονομολόγος της Ελλάδας στο πρώτο μισό του 20αι.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Ράπανο, ο Ανδρέας Ανδρεάδης είναι αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός οικονομολόγος της Ελλάδας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, με πραγματικά πρωτοπόρες απόψεις για τον ρόλο του κράτους και τα αίτια της επέκτασής του. Σημείωσε μάλιστα ότι «πολλές από τις διαπιστώσεις του για την αναποτελεσματική ελληνική δημόσια διοίκηση, τη χαμηλή φορολογική βάση, τον ανορθολογισμό μεγάλου μέρους των δημόσιων…Πηγήin.gr