Αντέχει το ΠΑΣΟΚ στον δρόμο; Το πείραμα δύο πορειών

Πολιτική


Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στους δρόμους, εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλεονέκτημα, και διεισδύει σε ένα διαφορετικό κοινό

Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατεβαίνει σε πορεία. Όμως μέσα σε δύο εβδομάδες, το κόμμα που επί μια δεκαετία χρεώθηκε δίκαια και άδικα τις αμαρτίες της Μεταπολίτευσης, είχε δύο εμφανίσεις σε κινητοποιήσεις: η πρώτη στην απεργία της 9ης Νοεμβρίου και η δεύτερη στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η επιλογή που έγινε από την Χαριλάου Τρικούπη για «πράσινη» παρουσία και σε τέτοιου είδους περιβάλλοντα, που ενδεχομένως πριν από μερικά χρόνια να την αντιμετώπιζαν εχθρικά, πέτυχε –δεν υπήρξαν ούτε γιούχα ούτε περίεργα βλέμματα. Και αυτό, λένε έμπειρα κεντροαριστερά στελέχη, είναι η απόδειξη πως η αντίληψη που υπάρχει για το κόμμα στις παραγωγικές ομάδες στις οποίες ήταν παλιότερα προνομιακός του χώρος (αλλά και στην νεολαία) έχει πλέον ομαλοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολυτεχνείο: Με δικό του μπλοκ στην πορεία το ΠΑΣΟΚ

Τα χαμόγελα μετά το τέλος της πορείας στο Πολυτεχνείο από τα πασοκικά στελέχη ήταν εκείνα που έδειχναν ότι θα υπάρξει και επόμενη φορά, με καλύτερη προετοιμασία.

Η σύγκρουση με ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο

Στην πράξη, η παρουσία του στον δρόμο δίνει στο ΠΑΣΟΚ όχι μόνο την δυνατότητα άσκησης συγκεκριμένης αντιπολίτευσης, στην οποία κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να διεισδύσει σε ένα κοινό που στράφηκε μεν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν βρίσκει πάντα ανταπόκριση στις θέσεις της Κουμουνδούρου –και λόγω της εσωτερικής διαμάχης που είχε προκύψει την προηγούμενη περίοδο μεταξύ Ομπρέλας και πασοκογενών.

Και αυτό ενισχύει την προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη τόσο να εμφανιστεί ως η σοβαρότερη εναλλακτική λύση απέναντι στη ΝΔ όσο και να κερδίσει πόντους στην παράλληλη μάχη που διεξάγει με την αξιωματική αντιπολίτευση για την διεκδίκηση του προοδευτικού χώρου.

Προφανώς, η παρουσία στις κινητοποιήσεις δεν θα καταφέρει τίποτα από μόνη της. Στο ΠΑΣΟΚ ποντάρουν στην διαχρονικά στενή σχέση με τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και την σταδιακή επανένταξή τους σε μια αντιπολιτευτική κανονικότητα –ειδικά για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και στα οποία, παράλληλα με την θεσμική…Πηγήin.gr