Αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας από τη μηριαία φλέβα

Υγεία


Πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης οδήγησε σε αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας δύο ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, αμιγώς διαδερμικά, χωρίς ανοικτό χειρουργείο

Η πρώτη αμιγώς διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας σε δύο ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί άλλη μία τέτοια επέμβαση σε μία ασθενή στην Πολωνία, καθώς επίσης και άλλες 35 αντίστοιχες επεμβάσεις στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια τελείως καινούρια επεμβατική τεχνική όπου η μιτροειδής βαλβίδα που δεν λειτουργεί σωστά, αντικαθίσταται από μια νέα τεχνητή βαλβίδα η οποία βρίσκεται υπό έγκριση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Η εφαρμογή της στους δύο Έλληνες ασθενείς έγινε με ειδική άδεια από τον ΕΟΦ στο πλαίσιο διεθνούς ερευνητικού προγράμματος που αφορά στην αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Προκειμένου να μπορέσει η νέα μέθοδος να εφαρμοστεί και σε άλλους ασθενείς, αναμένεται να ξεκινήσει σχετική κλινική μελέτη.

Για την εφαρμογή της νέας βαλβίδας, η επέμβαση ξεκίνησε να γίνεται μέσω μιας μικρής οπής στο ύψος της καρδιάς προκειμένου ο καρδιολόγος ενδοσκοπικά να παρέμβει και να προχωρήσει στην αντικατάσταση της βαλβίδας που έχει υποστεί φθορά. Τώρα η διαδερμική προσέγγιση γίνεται, χωρίς καν την ελάχιστη αυτή τομή, πετυχαίνοντας την προσπέλαση στην καρδιά μέσω της μηριαίας φλέβας.

Για την πραγματοποίηση αυτής της νέας τεχνικής, απαιτείται οργανωμένη σχετική μονάδα σε νοσοκομείο, με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό, μονάδα εντατικής θεραπείας και «ομάδα καρδιάς», αποτελούμενη από εξειδικευμένους γιατρούς και προσωπικό. Οι ασθενείς παρακολουθούνται επί 30 ημέρες και επανελέγχονται στους έξι μήνες, στο ένα έτος και στη διετία.

Η παρουσίαση της νέας μεθόδου έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών δρ Βασίλη Αποστολόπουλο, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Χρήστο Αποστολόπουλο και τον διευθυντή της Β’ καρδιολογικής κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης δρ Βλάση Νινιό, ο οποίος και πραγματοποίησε τις επεμβάσεις.

Για την εφαρμογή της νέας μεθόδου,…Πηγήin.gr