Αυξάνονται οι θάνατοι από ναρκωτικά, περισσότεροι χρήστες με HIV και ηπατίτιδα C

Υγεία


Αυξάνεται η νοσηρότητα των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών από HIV, ηπατίτιδα C, ενώ η έλλειψη προγραμμάτων για το αντίδοτο ναλοξόνης οδηγεί σε αυξημένη θνησιμότητα στο 3,4% των χρηστών στη χώρα

Η μεγαλύτερη θνησιμότητα από ναρκωτικά καταγράφεται στην Ελλάδα, μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία, σύμφωνα με συγκεντρωτικά δεδομένα 84 μελετών.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των ετών 2018-2021, καταγράφηκαν 213 θάνατοι σε σύνολο 2.406 χρηστών υπό παρακολούθηση.

Τα σοκαριστικά δεδομένα των  σχετικών μελετών ανακοινώθηκαν από τους καθηγητές Επιδημιολογίας Άγγελο Χατζάκη και Βάνα Σύψα σε συνέντευξη Τύπου στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ναρκωτικά. Τη συνέντευξη οργάνωσαν το Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», σε συνεργασία με τις οργανώσεις της Πλατφόρμας Μείωσης της Βλάβης (PRAKSIS, Steps και Γιατροί του Κόσμου) και τον Δήμο Αθηναίων.

Οι ερευνητές παρουσίασαν πρόσφατα δεδομένα από τα προγράμματα «Αριστοτέλης HIV/HCV» και «Αλέξανδρος», που απευθύνονται σε χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών. Τα προγράμματα διεξήχθησαν από το 2018 έως το 2021 στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Διαπιστώθηκε εξαιρετικά αυξημένη θνησιμότητα στους χρήστες, με επίπτωση 3,4% θάνατοι κατ΄ έτος στο σύνολο της χώρας, 2,9% στην Αθήνα και 4,6% στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα ίδια προγράμματα, στην Αθήνα, η συχνότητα του HIV μεταξύ των χρηστών έχει αυξηθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στο 22% το 2018-2020, ενώ στη Θεσσαλονίκη έφτασε το 7% το 2021 από 1% το 2018.

Οι καθηγητές επεσήμαναν πως σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η θνησιμότητα των χρηστών είναι αυξημένη κατά 10 – 15 φορές περίπου σε σχέση με τη θνησιμότητα ατόμων αντίστοιχης ηλικίας και φύλου, εξαιτίας της συνύπαρξης HIV λοίμωξης, υπερδοσολογίας οπιοειδών, χρόνιας ηπατίτιδας C, αστεγίας και η  δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας ή σε προγράμματα μείωσης βλάβης.

Δεν υπάρχει πρόγραμμα ναλοξόνης

Ειδικά η υπερδοσολογία οπιοειδών αποτελεί σημαντική συνιστώσα για την αυξημένη θνησιμότητα, όμως δεν υπάρχουν  προγράμματα στην Ελλάδα για την αντιμετώπισή της και η χρήση του αντιδότου, της…Πηγήin.gr