Βουλγαρία: Ο αγωγός αερίου με την Ελλάδα κινδυνεύει – Η νέα ενεργειακή πολιτική της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Οικονομία


Η απόφαση της Βουλγαρίας να αποκοπεί από τη ρωσική ενέργεια δεν πήγε μακριά. Τι αναφέρει το Politico

«Η Βουλγαρία δεν άργησε να ξαναγυρίσει στη ρωσική τροχιά, ιδίως όσον αφορά το δύσκολο ζήτημα της εξάρτησης από το φυσικό αέριο. H υπηρεσιακή κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία αυτόν τον μήνα προκαλεί φόβους ότι η Σόφια θα επιστρέψει στην αγορά των ενεργειακών της προμηθειών από το εξαγωγικό μονοπώλιο της Μόσχας, την Gazprom, μετά από μια πρόσφατη προσπάθεια απεμπλοκής από την εξάρτηση της από τη Μόσχα και την επαναφορά της παραδοσιακά πιο φιλικής προσέγγισης της βαλκανικής χώρας προς το Κρεμλίνο», αναφέρει σε άρθρο του το Politico.

Πρόκειται για μια αλλαγή στάσης από αυτή που κράτησε η βραχύβια κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πετκόφ, η οποία έπεσε μετά από ψήφο δυσπιστίας στα τέλη Ιουνίου. Ο Πετκόφ πήρε μια ασυνήθιστα συγκρουσιακή θέση απέναντι στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, απελαύνοντας 70 διπλωμάτες και κατασκόπους και επιταχύνοντας την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων μέσω ενός αγωγού φυσικού αερίου μέσω των νότιων συνόρων με την Ελλάδα.

Ο Κίριλ Πετκόφ το είχε παραδεχθεί: «Μπορώ να τα βάλω με τη μαφία αλλά όχι με τη ρωσική επιρροή στη Βουλγαρία». Η προσωρινή κυβέρνηση που διορίστηκε από τον βούλγαρο πρόεδρο, Ρούμεν Ράντεφ, φαίνεται να εκμεταλλεύεται το κενό πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου για να επιδιορθώσει τους δεσμούς με τους Ρώσους.

  •  Reuters: Η κρίση και η ύφεση γίνεται η νέα κανονικότητα – Βαρύς χειμώνας για όλη την Ευρώπη

Επαναδιαπραγμάτευση με την Gazprom

Ο Ράντεφ έχει καταδικάσει τον πόλεμο, αλλά αντιτίθεται στη βουλγαρική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ενώ πέρυσι, είχε χαρακτηρίσει την Κριμαία «ρωσική». Η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Γκάλαμπ Ντονέφ, εξετάζει την επανέναρξη των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την εξουσία, ενώ αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας, Ρόσεν Χριστόφ, είπε ότι η Βουλγαρία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με την Gazprom. Ο Χριστόφ κατηγόρησε το πρώην υπουργικό συμβούλιο του Πεκτόφ ότι επιδείνωσε τους δεσμούς με τη Μόσχα και ότι έκανε τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις «πολύ δύσκολες».

Νωρίτερα, ο Χριστόφ είχε τονίσει…Πηγήin.gr