Βρετανία: Άνοδο καταγράφουν οι τιμές σίτου μετά το πυραυλικό χτύπημα στην Οδησσό

Οικονομία


Η Ρωσία, από τη δική μεριά, υποστηρίζει ότι τα ρωσικά χτυπήματα στην Οδησσό δεν επηρεάζουν τις εξαγωγές σιτηρών.

Οι τιμές σίτου αυξήθηκαν απότομα σήμερα καθώς το πυραυλικό χτύπημα στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού το Σαββατοκύριακο δημιούργησε αμφιβολίες για το εάν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας  και να ανοίξει ένας διάδρομος για τις εξαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη χώρα.

Η Ρωσία, η Ουκρανία, τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία υπέγραψαν την Παρασκευή συμφωνία για να ξανανοίξουν τρία ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα για εξαγωγές σιτηρών. Η συμφωνία έχει ισχύ 120 ημερών και στοχεύει σε μηνιαίες εξαγωγές 5 εκατ. τόνων.

  •  Δεν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι Ουκρανός-Ρώσος, άλλαξαν θέση τις σημαίες

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σίτου στο CBOT του Σικάγο σημείωσαν άνοδο σχεδόν 4% στα 7,86 δολάρια ανά μπούσελ σήμερα, ξανακερδίζοντας μεγάλο μέρος από το έδαφος που χάθηκε την Παρασκευή καθώς οι τιμές είχαν σημειώσει πτώση σχεδόν 6% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Η θέση της Ρωσίας

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι το ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές σιτηρών αλλά τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διασφαλίσουν την άρση των περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές προκειμένου να λειτουργήσει η συμφωνία-ορόσημο για τη μεταφορά των σιτηρών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε θέσει ως στόχο στρατιωτικές υποδομές σε πυραυλικό χτύπημα το Σάββατο, μερικές ώρες αφού το Κίεβο και η Μόσχα πέτυχαν το πρώτο διπλωματικό επίτευγμα του πολέμου από τον Φεβρουάριο σε μια συμφωνία για την επανέναρξη των κρίσιμων εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία.

«Αυτά τα χτυπήματα συνδέονται αποκλειστικά με στρατιωτικές υποδομές», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με υποδομές που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή σιτηρών. Αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει –και δεν θα επηρεάσει– την έναρξη των αποστολών».

Τα «καυτά» ερωτήματα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πλήγμα στην Οδησσό προκάλεσε ερωτήματα για το κατά πόσο θα προχωρήσει η συμφωνία ή εάν όλες οι πλευρές θα τιμήσουν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν…Πηγήin.gr