Βρετανία: «Ισόπαλοι» στο πρώτο μεταξύ του debate Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας

Κόσμος


Άμεση δημοσκόπηση σε δείγμα άνω των χιλίων ψηφοφόρων έδειξε πως το 39% θεώρησαν νικητή της τηλεμαχίας τον τέως Υπουργό Οικονομικών και το 38% τη νυν Υπουργό Εξωτερικών.

του Θανάση Γκαβού

Οι δύο εναπομείναντες διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας στη Βρετανία, Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας, μοιράστηκαν τις εντυπώσεις από το πρώτο μεταξύ τους τηλεοπτικό debate το βράδυ της Δευτέρας.

Άμεση δημοσκόπηση σε δείγμα άνω των 1.000 ψηφοφόρων έδειξε πως το 39% θεώρησαν νικητή της τηλεμαχίας τον τέως υπουργό Οικονομικών και το 38% τη νυν υπουργό Εξωτερικών.

Οι δύο επίδοξοι διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον είχαν έντονη αντιπαράθεση για ακόμα μία φορά στο θέμα της φορολογικής πολιτικής που θα ακολουθήσουν ως ηγέτες της χώρας.

Η Λιζ Τρας επέμεινε ότι θα προβεί σε άμεση περικοπή φόρων, με πρώτη την ανάκληση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που έχει αποφασίσει ως υπουργός ο κ. Σούνακ για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του συστήματος υγείας και για να καλυφθεί το κενό στα δημόσια οικονομικά από τις δαπάνες για την πανδημία. Η κα Τρας είπε ότι θα ακολουθήσει η κατάργηση της αύξησης του εταιρικού φόρου και του πράσινου τέλους στους λογαριασμούς ενέργειας.

Η υπουργός, που κλείνει σήμερα Τρίτη 47 έτη ζωής, κατηγόρησε τον αντίπαλό της πως με τις αυξήσεις φόρων και εισφορών έχει αποτρέψει επενδύσεις και έχει συμπιέσει την ανάπτυξη, οδηγώντας την οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης. Τον κατηγόρησε επίσης ότι αθέτησε προεκλογικές δεσμεύσεις του Συντηρητικού Κόμματος για τους φόρους. Χαρακτήρισε δε «τεράστιο λάθος» τη «συντριβή» της οικονομίας για να αποπληρωθούν κρατικές οφειλές πιο γρήγορα, σημειώνοντας ότι η ίδια θα άρχιζε την αποπληρωμή του χρέους που δημιούργησε η πανδημία σε τρία χρόνια.

Ο κ. Σούνακ από την άλλη πλευρά επανέλαβε πως οι περικοπές φόρων που υπόσχεται η Λιζ Τρας αφήνουν ένα χρηματοδοτικό κενό άνω των 40 δισεκατομμυρίων λιρών που δεν μπορεί να καλυφθεί παρά με πρόσθετο κρατικό δανεισμό. Προειδοποίησε δε ότι η μείωση φόρων πριν ελεγχθεί ο καλπάζων πληθωρισμός θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα εκτινάξει το επιτόκιο δανεισμού στο 7% (από 1,25% σήμερα).

Όπως σημείωσε επανειλημμένως, το να φορτώνονται οι αποπληρωμές οφειλών στις επόμενες γενιές «δεν είναι διόλου συντηρητικό».

Η κα Τρας ανταπάντησε ότι ο αντίπαλός της επιχειρεί να εκφοβίσει τους πολίτες και ο κ. Σούνακ την κατηγόρησε ότι «θα ρίξει εκατομμύρια ανθρώπους στη δυστυχία» με την οικονομική της πολιτική.

Οι δύο αντίπαλοι διασταύρωσαν επίσης τα ξίφη τους σε θέματα όπως η αναβάθμιση των φτωχότερων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, η ακεραιότητα στην πολιτική, η στάση τους στο Brexit, το πόσο αυστηροί έχουν υπάρξει έναντι της Κίνας και η άποψή τους για τον Μπόρις Τζονσον, με την κα Τρας, μετά από…Πηγή Skai