Βρετανία: «Συναγερμός» για τη στερλίνα και την οικονομία και πολιτικές αναταράξεις

Οικονομία


Η σταθεροποίηση του βρετανικού νομίσματος, έστω και σε επίπεδα ισοτιμίας που συνιστούν χαμηλό 37 ετών, αποδίδεται στη χθεσινή δήλωση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι δε θα διστάσει να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε όποιο ύψος χρειάζεται για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε σταθερά επίπεδα διατηρήθηκε η στερλίνα στις πρωινές συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, κερδίζοντας ελαφρώς έδαφος στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου σε σχέση με χθες το βράδυ μετά από το ιστορικό χαμηλό του 1,03 το πρωί της Δευτέρας.

Η σταθεροποίηση του βρετανικού νομίσματος, έστω και σε επίπεδα ισοτιμίας που συνιστούν χαμηλό 37 ετών, αποδίδεται στη χθεσινή δήλωση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι δε θα διστάσει να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε όποιο ύψος χρειάζεται για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Οι αναλυτές πάντως τονίζουν ότι η ανησυχία και η αβεβαιότητα διατηρούνται, καθώς τα μόνα νομίσματα διεθνώς έναντι των οποίων η στερλίνα δεν υποχώρησε από την περασμένη εβδομάδα είναι το πέσο Χιλής, η λίρα Γιβραλτάρ, η λίρα των νήσων Φώκλαντ και η λίρα της νήσου Αγίας Ελένης.

Η πτώση της στερλίνας προκλήθηκε από τον μίνι προϋπολογισμό του Υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ της νέας κυβέρνησης Τρας, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή. Παρά τις προειδοποιήσεις για περαιτέρω υποδαύλιση των πληθωριστικών πιέσεων, ο κ. Κουάρτενγκ προχώρησε σε προαναγγελία περικοπών φόρων ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών και ταυτόχρονα στην επιβεβαίωση πακέτου κατά της ενεργειακής ακρίβειας ύψους 210 δισεκατομμυρίων λιρών, με χρηματοδότηση μέσω αυξημένου κρατικού δανεισμού.

Η ανησυχία για τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών και για τον πληθωρισμό έφερε την τρέχουσα αναστάτωση, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση κάνει λόγο για κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών.

Ταυτόχρονη επίπτωση της αναστάτωσης αυτής είναι και η αύξηση του κόστους δανεισμού για τη βρετανική κυβέρνηση. Η απόδοση του δεκαετούς βρετανικού ομολόγου έχει αυξηθεί τον τρέχοντα μήνα κατά 1,45% στο 4,2%, στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1979. Το κρατικό διετές ομόλογο προσφέρει πλέον απόδοση 4,5%, τη μεγαλύτερη εδώ και πάνω από 14 χρόνια.

Η κατάσταση αυτή, όπως και η προεξοφλούμενη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, οδήγησε τρεις στεγαστικές τράπεζες στο πάγωμα προσφοράς νέων στεγαστικών δανείων (συνολικά ή συγκεκριμένων τύπων δανείων) από το βράδυ της Δευτέρας. Οι εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή αναφέρουν ότι το βασικό επιτόκιο της κεντρικής θα μπορούσε να φτάσει στο 6% τους επόμενους μήνες από το 2,25% στο οποίο έχει ήδη ανέλθει από την περασμένη εβδομάδα.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κουάρτενγκ θα έχει εντός της ημέρας συναντήσεις με τους επικεφαλής μεγάλων τραπεζών και άλλα στελέχη του Σίτι, ενώ δέχεται έντονη κριτική για τις κινήσεις του.
Ο κ. Κουάρτενγκ κατηγορήθηκε…Πηγή Skai