Βρετανία: Συρρίκνωση 0,2% για την οικονομία το τρίτο τρίμηνο εν μέσω προβλέψεων για ύφεση

Οικονομία


Πρόκειται για το πρώτο τρίμηνο με αρνητική ανάπτυξη εδώ και περισσότερο από ένα έτος.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Κατά 0,2% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, φέρνοντας την εθνική οικονομία ένα βήμα πιο κοντά στην επαλήθευση των προβλέψεων για ύφεση διαρκείας.

Το αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη του τριμήνου οφείλεται στη μεγαλύτερη του αναμενόμενου συρρίκνωση του εγχώριου προϊόντος το Σεπτέμβριο, συγκεκριμένα κατά 0,6%. Η πρόβλεψη των αναλυτών ήταν για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,4% τον συγκεκριμένο μήνα.

Πρόκειται για το πρώτο τρίμηνο με αρνητική ανάπτυξη εδώ και περισσότερο από ένα έτος.

Η βρετανική οικονομία είναι κατά συνέπεια κατά 0,2% πιο μικρή ως προς το παραγόμενο ακαθάριστο προϊόν σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν από την πανδημία.

Η σημαντική μείωση της παραγωγής της οικονομίας το Σεπτέμβριο οφείλεται σε ένα βαθμό στην πρόσθετη αργία λόγω του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ. Κατά κύριο λόγο, ωστόσο, αποδίδεται σύμφωνα με οικονομολόγους «στη συνεχιζόμενη αδυναμία ως προς την εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στον υψηλό πληθωρισμό και στα υψηλότερα επιτόκια».

Ένα δεύτερο συναπτό τρίμηνο με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης συνεπάγεται ύφεση για την οικονομία μιας χώρας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει πως η βρετανική οικονομία θα βιώσει την πιο μεγάλη σε διάρκεια ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ στη σύγχρονη ιστορία, με «δύσκολη πτωτική πορεία» από τα τέλη του καλοκαιριού έως και το πρώτο μισό του 2024.
 Πηγή Skai