Γάλα: Σταθερή η παραγωγή το 2021 – Οι μεγάλοι παραγωγοί

Οικονομία


Η συντριπτική πλειονότητα του νωπού γάλακτος παραδόθηκε στα γαλακτοκομεία

Περίπου 161 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος παρήγαγαν το 2021 οι ευρωπαϊκές εκμεταλλεύσεις, αντιπροσωπεύοντας ετήσια αύξηση 0,7 εκατομμυρίων τόνων από το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αυτή η σταθερότητα στην παραγωγή (+0,4% σε σύγκριση με το 2020) υποστηρίχθηκε από την υψηλότερη παραγωγή σε αγροκτήματα στην Ιταλία (+4%) και την Ιρλανδία (+6%), αλλά μειώθηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία (όλες -2%).

 Γάλα: «Χρυσός» το τυρί και το γιαούρτι – Συνεχίζεται το ράλι των αυξήσεων

Η συντριπτική πλειονότητα του νωπού γάλακτος (150,7 εκατομμύρια τόνοι) παραδόθηκε στα γαλακτοκομεία, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε απευθείας στις φάρμες για την παραγωγή μιας σειράς φρέσκων και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μεταξύ άλλων προϊόντων, τα γαλακτοκομεία παρήγαγαν 2,3 εκατομμύρια τόνους βουτύρου και τα λεγόμενα «κίτρινα προϊόντα» από 44,4 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος, 10,4 εκατομμύρια τόνους τυριού από 61,4 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και 16,4 εκατομμύρια τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος, καθώς και 23,2 εκατομμύρια τόνους γάλακτος κατανάλωσης από 13,0 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και 10,0 εκατομμύρια τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος.

Η Γερμανία είναι η πρώτη παραγωγός χώρα γάλακτος προς κατανάλωση στην ΕΕ κατέχοντας το 19% του συνόλου της ΕΕ, βούτυρου (το 20%), όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως γιαούρτια (29%) και τυριών (23%) από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος.

Η Γερμανία, μαζί με την Ισπανία (15% του συνόλου της ΕΕ), τη Γαλλία (13%), την Ιταλία (11 %) και την Πολωνία (8%) αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο τρίτα του γάλακτος κατανάλωσης, που παράγεται στην ΕΕ το 2021.

Βασικοί παραγωγοί άλλων νωπών και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι οι Κάτω Χώρες, οι οποίες ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ (15% του συνόλου) και τέταρτος μεγαλύτερος σε τυρί (9%), ενώ η Ιρλανδία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου (14% του συνόλου της ΕΕ) και το πέμπτο μεγαλύτερο από τα όξινα γαλακτοκομικά προϊόντα (7%).Πηγήin.gr