Γαλλία: Με 25 δισ. ευρώ η κυβέρνηση ενισχύει την αγοραστική δύναμη των πολιτών

Οικονομία


Στόχος η στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τον πληθωρισμό

Δέσμη μέτρων ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Γαλλίας, με επιδίωξη την τόνωση της αγοραστικής δύναμης και γενικότερα τη στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τον πληθωρισμό

 Γαλλία: Επανεθνικοποιείται η επιχείρηση ηλεκτρισμού

Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια των χθεσινών προγραμματικών δηλώσεων της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και μέσα σε ένα σκηνικό πολιτικών εντάσεων.

Εντάσεων που αναμένεται να κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, με την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν τα κόμματα της αριστεράς και η οποία όμως δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί από τα κόμματα της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς και συνεπώς θα απορριφθεί.

 Ακρίβεια: 71 εκατ. άνθρωποι βυθίστηκαν στη φτώχεια μέσα σε τρεις μήνες

Το βασικό ζητούμενο ωστόσο είναι η στάση που θα κρατήσει η αντιπολίτευση επί των προτάσεων για την αγοραστική δύναμη και ειδικότερα το αν και κατά πόσο θα πλειοδοτήσει σε προτάσεις για παροχές. Για το ζήτημα αυτό το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την ανάγκη σταδιακής μείωσης των κρατικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

Οι κυβερνητικές προτάσεις

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές προτάσεις για την τόνωση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών αυτές σε γενικές γραμμές είναι οι εξής:

Όσον αφορά το θέμα της ενέργειας, η κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο να παρατείνει την έκπτωση των 18 λεπτών στα καύσιμα που θεσπίστηκε την 1η Απριλίου, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου. Κατά τη χθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση, η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω παράταση μέχρι το τέλος του έτους και τη δημιουργία ενός νέου “επιδόματος καυσίμων για εργαζόμενους”, το οποίο θα απευθύνεται σε μισθωτούς και εναλλασσόμενους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά τους.

Τέλος, το ανώτατο όριο για το αφορολόγητο ατομικό επίδομα μετακίνησης που μπορούν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους θα αυξηθεί από 200 σε 400 ευρώ για το 2022 και το 2023 και θα είναι σωρευτικό με την υποχρεωτική καταβολή του 50% των εισιτηρίων στις δημόσιες…Πηγήin.gr