Γαμψό Ξίφος: Σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις της Τουρκίας σε Συρία και βόρειο Ιράκ

Κόσμος


Εχουν πληγεί 89 στόχοι – Τουλάχιστον 31 νεκροί και 40 τραυματίες σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Της Αθηνάς Παπακώστα

Αεροπορικές επιδρομές ευρείας κλίμακας εξαπέλυσε η Τουρκία στη Συρία και το βόρειο Ιράκ την Κυριακή καθώς σύμφωνα με την Άγκυρα η ώρα των αντιποίνων έφτασε για τους Κούρδους μαχητές τους οποίους κατηγορεί για την αιματηρή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα.  “Η ώρα του λογαριασμού έφτασε. Τα καθάρματα θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις” ανήρτησε στο Τουίτερ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας τα ξημερώματα της Κυριακής.

Επικαλούμενη προσχηματικά το δικαίωμα της αυτοάμυνας η Τουρκία ανακοινώνει χτυπήματα κατά στόχων σε περιοχές στην οροσειρά Καντίλ, στο Άσος και το Χακούρκ στο βόρειο Ιράκ καθώς και στις επαρχίες Κομπάνι, Τελ Ριφάτ, Τσίζρε και Ντέρεκ της Βόρειας Συρίας. Από την πλευρά τους οι Κούρδοι αναφέρουν χτυπήματα σε Ράκα, Χασάκα και Χαλέπι. 

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας πλήττονται συνολικά 89 στόχοι. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 31 χάνουν τη ζωή τους, στην πλειονότητα τους Κούρδοι μαχητές και Σύροι στρατιώτες ενώ τραυματίζονται 40. Από την πλευρά τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις μιλούν για 11 αμάχους νεκρούς και προειδοποιούν ότι αυτά τα χτυπήματα δεν θα μείνουν αναπάντητα αλλά ότι θα απαντήσουν την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος. 

Η Άγκυρα κατηγορεί για την αιματηρή επίθεση στον πεζόδρομο της Ιστικλάλ με τους έξι νεκρούς και τους τουλάχιστον 80 τραυματίες το Εργατικό Κόμμα του ΡΚΚ και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού, YPG, παρά το γεγονός ότι εκείνοι αρνούνται κάθε ευθύνη. 

Ο νέος κύκλος αίματος ενισχύει το μίσος των δύο πλευρών με την καθεμία να έχει δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε ό,τι αφορά στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα, σύμμαχο της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ.  Ήδη από τον περασμένο Μάιο απειλεί να εξαπολύσει νέα επίθεση ευρείας κλίμακας κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που χαρακτηρίζει “τρομοκρατική οργάνωση” με κύρια συνιστώσα της να είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού που κατά την Άγκυρα είναι ο βραχίονας του ΡΚΚ στη Συρία. Το ΡΚΚ χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η Τουρκία ονόμασε την επιχείρηση “Γαμψό Ξίφος” και τόνισε ότι διεξάγεται “με βάση τα νόμιμα δικαιώματα αυτοάμυνας, όπως προβλέπονται στο Άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις από το βόρειο Ιράκ και τη Σύρια, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων και να εξαλειφθεί η τρομοκρατία στην πηγή της”. 

Από το 2016 μέχρι και το 2019 η…Πηγή Skai