Γερμανία: Κατά 500 ευρώ περίπου θα επιβαρυνθεί ετησίως κάθε νοικοκυριό από το νέο τέλος φυσικού αερίου

Οικονομία


Νέο ειδικό τέλος στην τιμή του φυσικού αερίου όρισε η διαχειρίστρια εταιρεία της Γερμανίας, Trading Hub Europe, που φέρνει ετήσια επιβάρυνση σε μια μέση οικογένεια τεσσάρων ατόμων περίπου 500 ευρώ.

Υψηλές θα είναι οι επιπλέον χρεώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά στη Γερμανία λόγω του νέου τέλους στο φυσικό αέριο, καθώς η χώρα κάνει αγώνα δρόμου για να διασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου πλην της Ρωσίας και να ενισχύσει τα αποθέματα της, πριν την κρίσιμη χειμερινή περίοδο.

Σε ανακοίνωση της η διαχειρίστρια εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας, η Trading Hub Europe, υποστήριξε πως όρισε το νέο ειδικό τέλος στην τιμή του αερίου από τον Οκτώβριο στα 2.419 σεντς του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το τέλος δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις εταιρείες κοινής ωφελείας, όπως η εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, να καλύψουν το κόστος της αντικατάστασης των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία.

Κατεβάζει κι άλλο τους θερμοστάτες η Γερμανία 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μία μέση οικογένεια τεσσάρων ατόμων θα κληθεί να πληρώσει περίπου 500 ευρώ παραπάνω το χρόνο. Αν και για κάποια νοικοκυριά η επιβάρυνση από το προσωρινό τέλος θα αμβλυνθεί μέσω επιδοτήσεων. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει δηλώσει πως αναζητεί τρόπο να διευρύνει τις επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά, ενώ περιμένει την απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα που έχει καταθέσει για την εξαίρεση του ΦΠΑ στις πωλήσεις από το τέλος.

Σε νοικοκυριά και βιομηχανίες 

Το νέο τέλος θα επιβαρύνει και τις βιομηχανίες. Ενδεικτικά η χαλυβουργική WV Stahl υποστηρίξει πως θα επιβαρυνθεί κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς της, ποσό το οποίο θα έρθει να προστεθεί στα επιπλέον κόστη ύψους 7 δισ. ευρώ που αντιμετωπίζει πλέον λόγω της ενεργειακής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο πως και οι παραγωγικοί σύνδεσμοι πιέζουν την κυβέρνηση για νέα μέτρα στήριξης.

«Το τέλος είναι απόρροια του παράνομου πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας και το τεχνητό ενεργειακό έλλειμμα που έχει προκαλέσει η Ρωσία» σχολίασε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Εξήγησε δε, πως είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η παροχή ρεύματος και θέρμανσης στα νοικοκυριά και την οικονομία, για να μην τεθεί…Πηγήin.gr