Γεωργαντάς: Στόχος μας να κρατήσουμε την ελληνική ύπαιθρο ζωντανή

Οικονομία


Ποια προβλήματα έθεσαν στον ΥπΑΑΤ οι φορείς και εκπρόσωποι της Φλώρινας

Το μείζον πρόβλημα της εξεύρεσης εργατών γης, το αρδευτικό πρόβλημα, καθώς και ζητήμα που αφορούν την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αλλά και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά με φορείς και εκπροσώπους της Φλώρινας κατά την διάρκεια περιοδείας του στο νομό.

«Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την ελληνική ύπαιθρο ζωντανή και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να στηρίξουμε την αγροτική οικονομία», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, ανακοινώνοντας ότι στις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την κατάθεση τιμολογίων για την ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ που αφορά στα λιπάσματα, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να καταβληθεί στους κτηνοτρόφους η ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ.

 Eurostat: Ποια είναι η αξία της αγροτικής παραγωγής – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών φορέων, όπου ετέθησαν ζητήματα που αφορούν τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα μετά την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Ετέθησαν επίσης θέματα που αφορούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, την επιδότηση της αντιχαλαζικής προστασίας,  και μια σειρά άλλων τοπικών ζητημάτων που αφορούν τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απογραφή ζωικού κεφαλαίου για πληρωμή αγροτικών μέτρων -Οι προθεσμίες

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κλιματική κρίση έχει θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα της διατροφικής επάρκειας και έχει φέρει σε πρώτο πλάνο τον πρωτογενή τομέα. Βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο στην οποία ο πρωτογενής τομέας είναι πλέον κεντρικό σημείο αναφοράς σε κάθε χώρα. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει την αγροτική παραγωγή με στοχευμένα μέτρα που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Το αρδευτικό δίκτυο

Με την ολοκλήρωση των φραγμάτων και του αρδευτικού δικτύου, είπε ο ΥπΑΑΤ, στηρίζουμε την προσπάθεια των αγροτών για αύξηση της παραγωγής ενώ ταυτόχρονα φροντίζουμε για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τον υδατικό εθνικό…Πηγήin.gr