Δένδιας για το επεισόδιο στη Λιβύη: «Ε δεν γίνεται…»

Πολιτική


Το διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη με ευθύνη της κυβέρνησης Ντμπέιμπα τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας από μια επίσκεψη που συνολικά είχε σημαντικά μηνύματα

Πέμπτη, ώρα 19.20 και το κυβερνητικό αεροσκάφος απογειώνεται με πέντε λεπτά καθυστέρηση από το αεροδρόμιο Αλ Αμπράκ στη Λιβύη για Αθήνα. Αμέσως μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής στην Αλ Κάμπα και σε ένα σκηνικό που θύμιζε περισσότερο ταινία.

Με τον Νίκο Δένδια να μιλάει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ενώ το αεροπλάνο απογειώνεται για να ολοκληρώσει με την επιστροφή του στην Αθήνα ένα ταξίδι στην κόψη του ξυραφιού, με αφετηρία την προσγείωση στην Τρίπολη περίπου 12 ώρες πριν.

 Τι δεν «έπαιξε» από το ταξίδι Δένδια στη Λιβύη – Πώς η Τρίπολη «έκαψε» την είδηση της Βεγγάζης

Και ένα διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε από την προσπάθεια της ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Ντμπέιμπα, Νάιλα Μανγκούς, να νομιμοποιήσει την εξουσία της και την υπογραφή των τουρκολιβυκών μνημονίων. Με κάποιους να αναρωτιούνται γιατί και αν ήταν αναγκαίο ένα τέτοιο ταξίδι, σε αυτήν τη συγκυρία. Και γιατί αποφασίστηκε η πρώτη στάση να είναι στην Τρίπολη.

Για τον Δένδια ωστόσο τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ακόμα και αν κάποιοι ίσως να θέλουν να μιλήσουν και για τα πολιτικά οφέλη στο εσωτερικό από αυτό το ταξίδι και την απόφαση το αεροσκάφος να κάνει αναστροφή και να κατευθυνθεί προς Βεγγάζη αποφεύγοντας την παγίδα της Μανγκούς.

Η κατάσταση στη Λιβύη είναι κρίσιμη. Η Τουρκία επιδιώκει διαρκώς νέα βήματα στην περιοχή και η Ελλάδα έχει ήδη πληρώσει ακριβά τη διστακτικότητά της να υπογράψει στο παρελθόν – όταν υπήρχε δυνατότητα – τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, αλλά και την υποτίμηση των ζητημάτων.

Στόχος, όπως φαίνεται, για την Αθήνα είναι να μην επιτρέψει τα κενά στις εξελίξεις στη Λιβύη, που θα δώσουν μία επιπλέον ευκαιρία στην Αγκυρα και τη χαριστική βολή στα συμφέροντα της Αθήνας. Ή έστω να προσπαθήσει.

Το διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη με ευθύνη της κυβέρνησης Ντμπέιμπα τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας από μια επίσκεψη που συνολικά είχε σημαντικά μηνύματα.

 Τούρκος δημοσιογράφος πήγε για… μαλλί και βγήκε κουρεμένος – Η «πληρωμένη» απάντηση του…Πηγήin.gr