Δέσμευση Μακρόν για «πλαφόν» στην τιμή αερίου

Κόσμος


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες έτοιμη να «εξετάσει» ένα ανώτατο όριο στις τιμές του αερίου

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε σήμερα «να πείσει» τους Ευρωπαίους -και συνεπώς να υπερβεί μερικές από τις γερμανικές αντιρρήσεις- σχετικά με ένα μηχανισμό καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές του αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικού.

«Το υποστηρίζουμε πολύ αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια  συνόδου επιχειρηματιών που οργανώθηκε στο Παρίσι από τη Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων.

«Θα πείσουμε τους άλλους Ευρωπαίους το αργότερο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες», διαβεβαίωσε.

«Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο πλαίσιο του οποίου θα θέσουμε ανώτατο όριο στο αέριο που χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ηλεκτρικό», κάτι που «θα επιτρέψει να μειωθεί» όπως είπε η «τιμή του παραγόμενου ηλεκτρικού».

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στον «ιβηρικό μηχανισμό», δηλαδή το μοντέλο που εφαρμόζεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία  και το οποίο, υποστήριξε, «λειτουργεί αρκετά καλά».

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, αυτό θα συνεισφέρει στο να έχουμε μέχρι «το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου» τιμές «που θα κυμαίνονται σε μια ζώνη που είναι πολύ πιο αποδεκτή», καθώς και «πιο λογικά» συμβόλαια προμήθειας αερίου και ηλεκτρικού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες, Τετάρτη, έτοιμη να «εξετάσει» ένα ανώτατο όριο στις τιμές του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά για να αντιμετωπίσει την άνοδο των λογαριασμών της ενέργειας που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπό την πίεση μιας πλειοψηφίας ευρωπαϊκών κρατών -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία ή η Πολωνία- που υποστηρίζουν ένα τέτοιο μηχανισμό.

Η ΕΕ πρόκειται να συζητήσει το θέμα κατά τη διάρκεια άτυπης συνόδου κορυφής στην Πράγα.

Η Γερμανία, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο, απορρίπτουν μέχρι στιγμής ένα γενικότερο ανώτατο όριο τιμών στη χονδρική αγορά του αερίου.

«Δίπλα σ’ αυτό, θα θέσουμε μηχανισμούς αλληλέγγυας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης όπως κάναμε στη διάρκεια της κρίσης της Covid για να αποφύγουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή αγορά που θα εκραγεί σ’ αυτή την κρίση», διαβεβαίωσε ακόμη ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως οι Ευρωπαίοι οφείλουν να είναι «όλοι μαζί» για να διαπραγματευθούν τις τιμές στην αγορά αερίου ώστε «να έχουν μεγαλύτερο βάρος».

«Θα πούμε με πολλή φιλία στους Αμερικανούς φίλους μας, τους Νορβηγούς φίλους μας, ‘είστε καταπληκτικοί, μας παρέχετε ενέργεια από αέριο, όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να προχωρήσει για πολύ καιρό, αυτό είναι πως δεν μπορούμε να πληρώνουμε εμείς το αέριο τέσσερις φορές ακριβότερα απ’ ό,τι εσείς το πουλάτε στους βιομηχάνους σας», τόνισε.

Πηγή:Πηγή Skai