Διάβημα στον Ουκρανό πρέσβη για το δυστύχημα με το Antonov

Πολιτική


Οι ελληνικές Αρχές τονίζουν ότι θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί για τη φύση του φορτίου που μετέφερε το αεροσκάφος.

Συνεχίζονται οι εξελίξεις και σε διπλωματικό επίπεδο σε σχέση με την συντριβή του αεροσκάφους Antonov, το Σάββατο το βράδυ στην Καβάλα, που είχε σαν αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι οκτώ Ουκρανοί που αποτελούσαν το πλήρωμα του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε διάβημα και στον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Ελλάδα, για το αεροσκάφος Antonov που συνετρίβη.

 Antonov: Στο μικροσκόπιο των Αρχών οι όλμοι που μετέφερε το αεροσκάφος – Τα κρίσιμα ερωτήματα

Το διάβημα στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα έγινε με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για την φύση του φορτίου του ουκρανικού αεροσκάφους.

Προηγήθηκε εντολή για διάβημα στη Σερβία

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας είχε δώσει εντολή στον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Βελιγράδι να πραγματοποιήσει επίσης, άμεσα, διάβημα στη Σερβία, αναφορικά επίσης με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από τη σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους Antonov.

Η ενημέρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση για την πτώση του Antonov απο την  Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), την Κυριακή, το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με οκταμελές (8) πλήρωμα και εντεκάμιση (11,5) τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods).

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα), με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν) και την Σαουδική Αραβία (Ριάντ).

Στον ελληνικό εναέριο χώρο εισήλθε στις 22:09 τοπική ώρα. Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει…Πηγήin.gr