Διεθνής Ημέρα Καφέ: Το ρόφημα που κατέκτησε τον κόσμο και άλλαξε τις συνήθειές μας

Γαστρονομία


Ζεστό ή κρύο, με ζάχαρη ή χωρίς, με γάλα αλλά και ντεκαφεϊνέ. Ο καφές έχει τεράστια ιστορία πίσω του και είναι διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο σήμερα. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι 

Η Διεθνής Ημέρα Καφέ εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου και το δημοφιλές αφέψημα τιμάται με πάρα πολλές εκδηλώσεις. Δεν ήταν πάντα έτσι. Μπορεί σήμερα να υπάρχουν παντού καφεκοπτεία, όμως τον 18ο αιώνα η έντονη μυρωδιά κόκκων καφέ είχε συνέπειες: στην Πρωσία οι λεγόμενοι «σπιούνοι του καφέ» ακολουθούσαν τη μυρωδιά του καφέ για να εντοπίζουν λαθρέμπορους και παράνομους καφεκόπτες.

Έμπαιναν μέχρι και σε σπίτια για να πραγματοποιούν ελέγχους. Ο λόγος: η εισαγωγή των κόκκων καφέ είχε υψηλό κόστος και θεωρούνταν προβληματική για την οικονομία της εποχής. Για αυτό ο Φρειδερίκος της Πρωσίας προχώρησε στην απαγόρευση του καφέ, αν κι αυτό δεν κράτησε πολύ. Σήμερα αποτελεί ένα από τα  πιο γνωστά αφεψήματα στην Γερμανία.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από την ανακάλυψη του καφέ. Η ιστορία ενός βοσκού από την επαρχία Κάφα στην ανατολική πλευρά της Αιθιοπίας αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους. Σύμφωνα με την παράδοση ο ίδιος είχε παρατηρήσει ότι οι κατσίκες του δεν ξεκουράζονταν μέχρι το βράδυ αφού είχαν φάει από τους καρπούς ενός συγκεκριμένου φυτού που έμοιαζαν με αυτούς της κερασιάς ή της μουριάς. Ο βοσκός δοκίμασε τους καρπούς και ανακάλυψε τη διεγερτική τους επίδραση  στον εαυτό του. Μοιράστηκε την ανακάλυψή του με ένα κοντινό μοναστήρι, όπου οι μοναχοί ετοίμασαν ένα αφέψημα από αυτούς τους περίεργους καρπούς και μπόρεσαν με αυτόν τον τρόπο να μένουν ξύπνιοι περισσότερο για να προσευχηθούν και να κουβεντιάζουν.

Διεθνής Ημέρα Καφέ

Προέλευση του λατρεμένου ροφήματος

Οι απαρχές της καλλιέργειας καφέ χρονολογούνται πιθανώς στον 12ο ή 13ο αιώνα στην Αραβική Χερσόνησο. Οι έμποροι της Υεμένης είχαν φέρει στο παρελθόν το φυτό στην πατρίδα τους. Μερικές δεκαετίες αργότερα υπήρχαν ήδη φυτείες μεγάλης κλίμακας. Το ,λιμάνι της Μόκκας στην Ερυθρά Θάλασσα έγινε το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο καφέ της εποχής. Το όνομα του καφέ «μόκα» προέρχεται από το τοπωνύμιο. Η παρασκευή του καφέ, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα με καβουρδισμένους αλεσμένους κόκκους θα ξεκινήσει αργότερα, τον 15ο αιώνα.

Όταν ο καφές έφτασε στη Μέκκα άρχισε να προσελκύει περισσότερους θαυμαστές από τον ισλαμικό κόσμο. Η ονομασία του καφέ προέρχεται απ’ αυτή την περιοχή. Ο καφές ανάγεται στο τουρκικά όνομα «kahve», το οποίο με την σειρά του πηγαίνει πίσω στην αραβική λέξη «qahwa» η οποία σημαίνει κρασί. Λόγω της διεγερτικής και ελαφρώς μεθυστικής δράσης του καφέ ονομάστηκε έτσι, αλλά δεν απαγορευόταν στους ευσεβείς μουσουλμάνους σε αντίθεση με το αλκοολούχο κρασί.

Για πολλά χρόνια οι αραβικές χώρες είχαν το μονοπώλιο στο εμπόριο του καφέ και για αυτό οι λεπτομέρειες της…Πηγή Skai