ΔΝΤ: Μην είστε κοντόφθαλμοι – Στηρίξτε την Αφρική αν θέλετε να μην ξεμείνετε από εργαζόμενους

Οικονομία


Το ΔΝΤ είναι κατηγορηματικό. Οι εργαζόμενοι από την Αφρική είναι το μέλλον και οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να βοηθήσουν με τις κρίσεις πανδημίας και πολέμου

Το ΔΝΤ διά στόματος του διευθυντή του για την Αφρική, Αμπέμπε Σελασιέ, στέλνει σαφές μήνυμα στις ανεπτυγμένες χώρες ότι θα τα βρουν σκούρα εάν δεν στηρίξουν την Αφρική που δοκιμάζεται εκ νέου από τις κρίσεις της πανδημίας και του πολέμου. Εάν δεν αλλάξει η πολιτική «είναι ουσιαστικά βέβαιο πως θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις εργατικών χεριών στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες ή και πέραν αυτών, εκτός κι αν πιστεύουμε πως τα ρομπότ θα μπορέσουν να μεριμνήσουν για τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά ο Σελασιέ.

Το ΔΝΤ επικρίνει τις ανεπτυγμένες οικονομίες ότι κρατούν «κοντόφθαλμη» στάση, αρνούμενες να βοηθήσουν την Αφρική να αντιμετωπίσει αυτόν τον ολέθριο συνδυασμό κρίσεων. Το Ταμείο προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι «παίζει με τη φωτιά» αν δεν βοηθήσει επαρκώς τη Μαύρη Ήπειρο να ανακάμψει από την πανδημία και τον αντίκτυπο του πολέμου.

  •  Ημέρα της Αφρικής: Μήνυμα Γκουτέρες για την ενίσχυση της διατροφής και της επισιτιστικής ασφάλειας στη μαύρη ήπειρο

Η πανδημία διέκοψε την εκπαίδευση των παιδιών

Όπως υπογράμμισε ο εν λόγω αξιωματούχος, «σε 10 χρόνια από τώρα το ένα από τα δύο άτομα που θα εισέρχεται στην παγκόσμια αγορά εργασίας θα προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική, από τις χώρες στις οποίες η πανδημία διέκοψε την εκπαίδευση των παιδιών». Αυτό σημαίνει, διευκρίνισε ο ίδιος, πως είναι όχι μόνον κοντόφθαλμη αλλά και καταστρεπτική για την παγκόσμια οικονομία η στάση όσων χωρών αποφεύγουν να επενδύσουν στη Μαύρη Ηπειρο και να τη στηρίξουν. Το γεγονός ότι πολλές χώρες αρνούνται να στηρίξουν την Αφρική, τόνισε ο ίδιος, σημαίνει ότι «το ανθρώπινο κεφάλαιο που χρειαζόμαστε για να κινήσουμε την παγκόσμια οικονομία δεν τυγχάνει της απαιτούμενης προσοχής».

Όπως τόνισε το ΔΝΤ, παρά την τεχνολογική εξέλιξη και την κάθε είδους καινοτομία, η εργασία εξακολουθεί να μεταφέρεται από έναν τομέα σε έναν άλλο, αλλά το 60% με 70% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να…Πηγήin.gr