ΔΝΤ: Τα παγκόσμια ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών διευρύνονται εν μέσω πολέμου και πανδημίας

Οικονομία


Το δείχνουν τα στοιχεία για τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών

Η παρατεινόμενη πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλούν οπισθοδρόμηση στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό επηρεάζει το εμπόριο, τις τιμές των εμπορευμάτων και τις χρηματοοικονομικές ροές, παράγοντες που αλλάζουν τα ελλείμματα και τα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Τα παγκόσμια ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών —το συνολικό μέγεθος των ελλειμμάτων και των πλεονασμάτων μεταξύ των χωρών— διευρύνονται για δεύτερο συνεχόμενο έτος, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

  •  Πώς θα αποφύγουμε την ενεργειακή φτώχεια εξαιτίας του πολέμου; Είναι λύση οι προτάσεις του ΔΝΤ;

Μετά από χρόνια συρρίκνωσης, τα ισοζύγια διευρύνθηκαν στο 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020, αυξήθηκαν περαιτέρω στο 3,5% πέρυσι και αναμένεται να επεκταθούν ξανά φέτος.

Αυτό υποστηρίζουν σε ανάλυσή τους οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, Giovanni Ganelli , Pau Rabanal και Niamh Sheridan.

Καλό ή κακό νέο;

Επισημαίνουν ωστόσο, ότι τα μεγαλύτερα υπόλοιπα τρεχουσών λογαριασμών δεν είναι απαραίτητα αρνητικά από μόνα τους. Όμως, τα παγκόσμια πλεονάζοντα υπόλοιπα -το ποσοστό που δεν δικαιολογείται από διαφορές στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των χωρών, όπως δημογραφικά στοιχεία, επίπεδο εισοδήματος και δυνατότητες ανάπτυξης, και επιθυμητές ρυθμίσεις πολιτικής, χρησιμοποιώντας την αναθεωρημένη μεθοδολογία του Ταμείου – θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις εμπορικές εντάσεις και τα μέτρα προστατευτισμού.

Αυτό θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια για μεγαλύτερη διεθνή οικονομική συνεργασία και θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διασπαστικών κινήσεων νομισμάτων και κεφαλαίων.

Επιπτώσεις πανδημίας το 2021

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΔΝΤ, η πανδημία διεύρυνε τα παγκόσμια ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και εξακολουθεί να έχει ασύμμετρο αντίκτυπο στις χώρες ανάλογα, για παράδειγμα, από το εάν είναι εξαγωγείς ή εισαγωγείς τουριστικών και ιατρικών αγαθών.

Η πανδημία και τα lockdown μετατόπισαν επίσης την κατανάλωση σε αγαθά από υπηρεσίες, καθώς οι άνθρωποι μείωσαν τα ταξίδια και την ψυχαγωγία. Αυτό διεύρυνε επίσης τα ισοζύγια καθώς οι προηγμένες οικονομίες με ελλείμματα αύξησαν τις εισαγωγές…Πηγήin.gr