Δυσκολίες πρόσβασης σε νέες θεραπείες για ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα

Υγεία


Ταλαιπωρία από τις επαναλαμβανόμενες ιατρικές εξετάσεις αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούν τις νεότερες θεραπείες για όσο τις χρειάζονται

Το 10% -20% των παιδιών πάσχει από ατοπική δερματίτιδα. Σε ελληνική μελέτη, το ποσοστό έφτασε το 30%. Το 45% των περιστατικών εμφανίζεται τους πρώτους 6 μήνες της ζωής των παιδιών και στο 70% των περιστατικών, μέχρι την εφηβεία το νόσημα εξαφανίζεται.

Όμως τα παιδιά που εμφανίζουν ατοπική δερματίτιδα (ή βρεφικό έκζεμα) έως την ηλικία των 2 ετών έχουν 50% πιθανότητα να εμφανίσουν αργότερα άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Η σοβαρή κλινική εικόνα στα παιδιά συνυπάρχει συνήθως και με τροφική αλλεργία.

Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο διευθυντής του δερματολογικού τμήματος του νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία Γιώργος Ζαραφωνίτης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) με αφορμή την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα.

Στην έναρξη της εκστρατείας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ Δρ Ιωάννης Μπάρκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί κατάλληλα με την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, από τον ειδικό γιατρό που είναι ο δερματολόγος.

Στη φαρέτρα τους, οι γιατροί διαθέτουν πλέον νεότερες θεραπείες, βιολογικούς παράγοντες και μικρά μόρια σε χάπια ή ενέσιμη μορφή, για τα περιστατικά μέτριας και σοβαρής μορφής ατοπικής δερματίτιδας. Μέχρι στιγμής η χρήση τους σε Ευρώπη και ΗΠΑ δείχνουν μεγάλη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια και αντιμετωπίζουν σχεδόν άμεσα τα συμπτώματα, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων, ενώ υπάρχουν πολλές μελέτες σε εξέλιξη.

Δυσκολίες στη χορήγηση νέων θεραπειών

Στο σημείο αυτό όμως, ο κ. Μπάρκης τόνισε πως οι θεράποντες γιατροί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χορήγηση των νεότερων αυτών φαρμάκων, καθώς για την συνταγογράφησή τους μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) απαιτείται η επανάληψη όλων των εξετάσεων ανά τρίμηνο, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη νόσο, με αποτέλεσμα είτε να δημιουργούνται καθυστερήσεις στη συνέχιση της αγωγής είτε εξαιρετική ταλαιπωρία των ασθενών. Για το λόγο αυτό ο κ….Πηγήin.gr