Δύο ΑΕΠ χρωστούν οι Ελληνες

Πολιτική


Τα μισά χρέη ήδη στο «κόκκινο», ενώ σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ αυξάνονται οι απλήρωτοι φόροι τον μήνα

Συνολικά χρέη που αντιστοιχούν όσο δύο φορές το ελληνικό ΑΕΠ σηκώνουν στις πλάτες τους οι Ελληνες και εκ των οποίων τα μισά περίπου έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Το ιδιωτικό χρέος φτάνει στο ιλιγγιώδες ποσό των 406 δισ. ευρώ, δηλαδή οι οφειλές που έχουν συνολικά τα ελληνικά νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία κ.λπ., εκ των οποίων πάνω από τα μισά έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Το βουνό των χρεών ενδέχεται να «ψηλώσει» περαιτέρω, με το υπουργείο Οικονομικών, τράπεζες και διαχειριστές οφειλών (servicers) να χτυπούν καμπανάκι για το σοβαρό ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέα φέσια λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων από την ακρίβεια.

  •  Ελληνική οικονομία: Ο Οκτώβριος με τον προϋπολογισμό «ειδικών περιστάσεων»

Οι υποχρεώσεις των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί σε απόλυτες τιμές, την ώρα που η αγοραστική δύναμη έχει σημαντικά ψαλιδιστεί. Η αβεβαιότητα και το αυξημένο κόστος ζωής οδηγούν τους οφειλέτες να πληρώνουν τα απαραίτητα. Ηδη καταγράφεται η τάση να ιεραρχούν την πληρωμή των υποχρεώσεων, βάζοντας πρώτα τα πάγια έξοδα των σπιτιών τους και των επιχειρήσεών τους, αφήνοντας τελευταία τα καταναλωτικά ή και μέρος των οφειλών προς την Εφορία. Προς το παρόν φαίνεται πως δίνεται μια προτεραιότητα στα στεγαστικά δάνεια υπό τον φόβο των πλειστηριασμών. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται από τα τελευταία στοιχεία από την φορολογική Αρχή, αφού τα χρέη ανήλθαν στα 6,28 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Από το ποσό αυτό, τα 5,78 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι οι οποίοι αυξήθηκαν σε έναν μήνα κατά 919 εκατ. ευρώ (Σεπτέμβριο προς Αύγουστο).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έως τον Ιούνιο του 2022 το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος ανήλθε σε 258 δισ. ευρώ. Παρά τη μείωσή του τα τελευταία δύο έτη, το βουνό του χρεών παραμένει βαρίδι για την ελληνική οικονομία παρά τις προσπάθειες για τη διαχείρισή του. Η νάρκη συνοψίζεται στο στοιχείο ότι το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ιδιωτικού χρέους τον Ιούνιο του 2022 ήταν 63,6%. Εχει μειωθεί κατά το ελάχιστο αφού το 2018 ήταν 69,8% . Πλέον η παρούσα συγκυρία, με την…Πηγήin.gr