ΕΕ: Αμπέλια που αντέχουν στο χρόνο – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Οικονομία


Ο ευρωπαϊκος αμπελώνας κατέχει το 45% της παγκόσμιας έκτασης

Αμπέλια για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών, κόκκινες ποικιλίες αμπέλου, μικρές εκμεταλλεύσεις, αλλά και φυτεύσεις, που αντέχουν στο χρόνο είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού αμπελώνα, ο οποίος κατέχει περίπου το 45% των αμπελουργικών περιοχών σε όλο τον κόσμο.

Συγχρόνως, η συνολική έκταση με αμπέλια είναι 3,2 εκατ. εκτάρια, η οποία ισοδυναμεί με το 2,0% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης (UAA). Το 2020, υπήρχαν 2,2 εκατομμύρια αμπελοοινικές εκμεταλλεύσεις για κρασί στην ΕΕ, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν πολύ μικρές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 83,3% είχε λιγότερο από 1 εκτάριο αμπελώνων.

 ΕΛΣΤΑΤ: Η ακτινογραφία του ελληνικού αμπελώνα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στην Ελλάδα οι αμπελώνες είναι έκτασης 103.058 εκταρίων, εκ των οποίων 64.409 εκτάρια είναι με οινοποιήσιμες ποικιλίες και 38.560 εκτάρια με επιτραπέζιες ποικιλίες.

Ποια είναι η γενική εικόνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία έχει επεξεργαστεί η ΚΕΟΣΟΕ, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία αντιπροσώπευαν μαζί τα τρία τέταρτα (74,9%) της αμπελουργικής έκτασης στην ΕΕ και περίπου τα δύο πέμπτα (38,7%) των εκμεταλλεύσεων αμπελοκαλλιεργειών το 2020. Ωστόσο, η Ρουμανία είχε τον υψηλότερο αριθμό αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ (0,8 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις, που αντιστοιχεί στο 37,9% του συνόλου της ΕΕ το 2020).

Οι κύριες ποικιλίες αμπέλου για το κόκκινο κρασί αντιπροσώπευαν την πλειονότητα (52,7%) όλων των κύριων ποικιλιών αμπέλου, με εκείνες για το λευκό κρασί να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων (44,6%). Τα αμπέλια για ποιοτικά κρασιά κυριαρχούν στους αμπελώνες της ΕΕ. Το 82,4% της έκτασης των αμπελώνων στην ΕΕ αφιερώθηκε στην παραγωγή κρασιού ποιότητας το 2020.

ΚΕΟΣΟΕ: Μειωμένος ο ελληνικός αμπελώνας παρά τις νέες φυτεύσεις

Τα αμπέλια στην ΕΕ είναι σχετικά παλιά. Τα αμπέλια ηλικίας άνω των 30 ετών το 2020 αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (36,7%) της έκτασης των αμπελώνων της ΕΕ το 2020, με τα άλλα δύο πέμπτα (41,3%) να αντιστοιχούν σε αμπέλια ηλικίας μεταξύ 10 και 29 ετών.

Η συντριπτική πλειοψηφία (82,4%) των αμπελώνων της ΕΕ το 2020 αφιερώθηκε στην παραγωγή σταφυλιών για ποιοτικό κρασί. Ο οίνος…Πηγήin.gr