ΕΕ: Πώς κινήθηκε το εμπόριο αγροτικών προϊόντων

Οικονομία


Τι έδειξαν τα στοιχεία της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης της ΕΕ

Η συνολική αξία του εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ έφτασε τα 32,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021 και 13% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον Μάρτιο του 2022, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ έφθασαν τα 18,9 ευρώ δισ., ενώ οι εισαγωγές αποτιμήθηκαν στα 13,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11% και 16% αντίστοιχα σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα. Η ΕΕ συνεχίζει να επωφελείται από το εμπόριο γεωργικών προϊόντων με εμπορικό ισοζύγιο 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην τελευταία μηνιαία εμπορική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αντίκτυπος του πολέμου

Η έκθεση εστιάζει επίσης στον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία για το εμπόριο αγροτικών προϊόντων τον Μάρτιο του 2022. Εκτός από τη συνήθη σύγκριση από έτος σε έτος (Μάρτιος 2022 έναντι Μαρτίου 2021), συγκρίνει τον Μάρτιο του 2022 με τον Φεβρουάριο του 2022, ώστε να τονιστεί καλύτερα η μεγάλη αναστάτωση του ρωσικού αποκλεισμού και των βομβαρδισμών των ουκρανικών εξαγωγικών οδών και αγροτικών εγκαταστάσεων.

Τον Μάρτιο του 2022, οι εισαγωγές από την ΕΕ ουκρανικού ηλιελαίου, αραβοσίτου και κραμβόσπορου μειώθηκαν κατά 10%, 37% και 29% αντίστοιχα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Όσον αφορά το σιτάρι, η ποσότητα που εισάγεται στην ΕΕ μειώθηκε κατά 77% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021.

Ομοίως, σημαντική πτώση στις ουκρανικές εξαγωγές σιταριού καταγράφηκε για τους κύριους εταίρους τους παγκοσμίως: στην Αίγυπτο κατά 26% (από έτος σε έτος), σε Υεμένη κατά 55% και ακόμη και κανένα εμπόριο σιταριού προς Λίβανο, Λιβύη ή Νιγηρία. Ομοίως, οι εξαγωγές αραβοσίτου της Ουκρανίας μειώθηκαν δραστικά τον Μάρτιο σε σύγκριση με το επίπεδο του ίδιου μήνα του 2021. Η μεγαλύτερη μείωση στον όγκο των εξαγωγών καταγράφηκε για την Κίνα, την Αίγυπτο και το Ιράν.

Για το ηλιέλαιο, η Ινδία, η Κίνα, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επλήγησαν περισσότερο από τη μείωση των εξαγωγών της Ουκρανίας τον Μάρτιο.

Αβεβαιότητα για την επισιτιστική ασφάλεια

Σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητες σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην…Πηγήin.gr