Εκλογές ΗΠΑ: Τι έλεγε ο Τζον Φέτερμαν στην Τουρκία

Πολιτική


«Ως Γερουσιαστής θα στηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθόδοξων – Ζητά να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Ο Τζον Φέτερμαν ανακηρύχθηκε νικητής στις ενδιάμεσες εκλογές έναντι του Μεχμέτ Οζ, του Ρεπουμπλικανού διάσημου γιατρού που είχε την στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ και ήταν εκλεκτός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανατρέποντας μια έδρα στη Γερουσία που κατείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Τον περασμένο μήνα, ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης της Πενσυλβάνια και υποψήφιος -τότε- Γερουσιαστής, Τζον Φέτερμαν, δεν δίστασε να πάρει ανοιχτά θέση, περιγράφοντας την Τουρκία ως «περιοχή ανησυχίας» για τον ίδιο και εκφράζοντας την αγωνία του για τη δήμευση χιλιάδων περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Τουρκία, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης, αλλά και την πρακτική της Άγκυρας να παρεμβαίνει στην Οικουμενική Πατριαρχική διαδοχή.

Ο Τζον Φέτερμαν συντάχθηκε πλήρως με τα αιτήματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τη στιγμή που αντίπαλός του σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας στην Πενσυλβάνια ήταν ο Μεχμέτ Οζ, γνωστός τηλεαστέρας, ο οποίος έχει διπλή -αμερικανική και τουρκική- υπηκοότητα και υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό.

  • Εκλογές ΗΠΑ: Οι «ελληνικές» μάχες – Οι βουλευτές που εκλέγονται και ο… σύμμαχος – έκπληξη

Υπέρ της προστασίας του Πατριαρχείου

Ο Τζον Φέτερμαν είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της προστασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μάλιστα ο Τζον Φέτερμαν είχε εκδόσει ανακοίνωση ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη και όλα τα θέματα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Πρόκειται για μια αμερικανική αξία αλλά και μια κοινή αξία την οποία μοιράζομαι με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ένα θέμα που με απασχολεί ιδιαιτέρως είναι η Τουρκία, η οποία, όπως έχουν αποφανθεί διακομματικά στην Ουάσιγκτον, περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του πνευματικού ηγέτη της…Πηγήin.gr