Εκλογές: Η απλή αναλογική, οι παγίδες και οι μνηστήρες

Πολιτική


Η απλή αναλογική ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης και με στόχο το αφήγημα της κουλτούρας των συνεργασιών

Ο δρόμος της απλής αναλογικής είναι στρωμένος με παγίδες, επίδοξους μνηστήρες και κλειδιά για τη μάχη. Μιλάμε για την πρώτη κάλπη όπου θα ισχύσει ο εν λόγω νόμος. Και που, όπως φαίνεται, διαμορφώνει τους δικούς του όρους και βάζει τον δικό του πήχη για την κάθε πολιτική δύναμη. Οπως λέει συχνά γνωστός δημοσκόπος, «η απλή αναλογική θα αφήσει έναν μουντζούρη πάνω στο τραπέζι για τον ηττημένο». Και όλο το θέμα είναι να μην την πατήσουν τα κόμματα σε αυτό. Ο χαμένος θα πάρει και τον «μουντζούρη».

Οι έμπειροι αναλυτές δεν βλέπουν πάντως σήμερα κάποιον που ξεκινάει από ευνοϊκή θέση σε σχέση με την απλή αναλογική. Το ανάποδο όμως θα ισχύσει: ποιος θα είναι αυτός που θα κατηγορηθεί για μη σύμπραξη. Ενα ιδιότυπο blame game θα παιχτεί όπως και να ‘χει. Ας πάμε από την αρχή με το θέμα.

  •  ΠΑΣΟΚ: Σύνθεση παλιών και νέων στελεχών – Ποια πρόσωπα εξετάζει να εντάξει στα ψηφοδέλτια

Η απλή αναλογική ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης και με στόχο το αφήγημα της κουλτούρας των συνεργασιών αλλά και μιας πιο αναλογικής, όπως έλεγε και λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ψήφου που θα αντιστοιχεί στις διαθέσεις και προτιμήσεις των πολιτών πιο δημοκρατικά από τα ενισχυμένα πλειοψηφικά συστήματα. Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τού χρεώνουν πως δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος στην απλή αναλογική. Αιχμή της κριτικής τους στον Αλέξη Τσίπρα είναι η αποστροφή του από τη φετινή ΔΕΘ και μετά πως δεν θέλει «μια κυβέρνηση των ηττημένων», που το ερμηνεύουν ως εξής: πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ούτε την ίδια την αλλαγή στον συσχετισμό δυνάμεων ούτε μια νέα κυβέρνηση που δεν θα έχει επικεφαλής τον ίδιο.

Ο ίδιος βέβαια με ένταση τονίζει τη στρατηγική των συνεργασιών σε προοδευτική βάση όπως και στην πρόσφατη ΚΕ του κόμματος. Εδώ τόνισε ότι οι ερχόμενες εκλογές με την απλή αναλογική είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον λαό, την πατρίδα, την Αριστερά, την προοδευτική παράταξη, τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πολλών, τη δημοκρατία. Συμπλήρωσε ότι η μεγάλη ευκαιρία και η νέα μεγάλη αλλαγή για τον τόπο θα είναι η κουλτούρα της συνεργασίας και η νέα μεγάλη δυνατότητα οι…Πηγήin.gr