Εκπτώσεις: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή

Οικονομία


Δείτε το προτεινόμενο ωράριο σε κάθε πόλη.

Με την αυλαία των θερινών εκπτώσεων να έχει ανοίξει από την Δευτέρα 11 Ιουλίου, τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν προαιρετικά ανοιχτά την Κυριακή σε πολλές πόλεις.

Στην Αθήνα, ο εμπορικός σύλλογος προτείνει στους καταστηματάρχες ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Το ίδιο ωράριο προτείνεται και στη Θεσσαλονίκη.

Στον Πειραιά, τα καταστήματα μπορούν να μείνουν ανοιχτά από τις 11 έως τις 20.00, αν και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης προτείνει λιγότερες ώρες λειτουργίας, από τις 11 έως τις 15.30.

Οδηγός καταναλωτή για τις εκπτώσεις

Διευκρινίζει επίσης ότι αν η εργασία του προσωπικού κατά την Κυριακή περιοριστεί σε εργασία μέχρι 5 ώρες οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης, οφείλουν όμως να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια εργασία με προσαύξηση 75%».

Στη Λάρισα προτείνεται να μείνουν τα καταστήματα κλειστά, «σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας σε 500 καταστήματα του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για 8 κλειστά Σάββατα φέτος.

Αντίθετοι οι εμποροϋπάλληλοι

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας: «Με την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, την Κυριακή της 17ης Ιουλίου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν για μια Κυριακή ακόμα. Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα μείνουν ανοιχτές, διότι υποτίθεται ότι «ευελπιστούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές και τζίρο» σε ένα περιβάλλον ακραίας ακρίβειας και δραματικής μείωσης της κατανάλωσης, λόγω της ραγδαίας συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης της κοινωνίας.

Η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έχει αποδειχθεί άχρηστη- ανθυγιεινή- δαπανηρή και εντέλει αναποτελεσματική συνολικά για τον κόσμο του εμπορίου.

Για τους εμποροϋπαλλήλους είναι ανθυγιεινή και εξοντωτική (αφού παράγει 10 έως 13 ημέρες συνεχόμενης εργασίας, ενώ για την μικρομεσαία επιχείρηση είναι κοστοβόρα και ανούσια με “μηδενικούς” τζίρους.

Αποδεδειγμένα πλέον, η Κυριακή αδυνατεί να φέρει “νέους” ή “ικανούς” τζίρους. Το παραπάνω το επιβεβαιώνουν πλέον και οι πολύ μεγάλοι όμιλοι του λιανικού εμπορίου, καθώς η ασθενική κίνηση στις αγορές των καταναλωτών επεκτείνεται σε…Πηγήin.gr