ΕΚΤ: Βροχή οι δηλώσεις αξιωματούχων για νέα δυναμική αύξηση, κατά 75 μονάδες βάσης, τον Οκτώβριο

Οικονομία


Ο πληθωρισμός, άλλωστε, ανεβαίνει αγγίζοντας για το Σεπτέμβριο νέο ποσοστό-ρεκόρ στο 10%

Μπορεί να απομένουν αρκετές ακόμη ημέρες πριν την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 27 Οκτωβρίου, όμως ο ένας μετά τον άλλον οι αξιωματούχοι της κεντρικής ευρωτράπεζας δημοσιοποιούν τις απόψεις τους με προφανή στόχο να προετοιμάσουν ψυχολογικά αγορές και επενδυτές για μια ακόμη δυναμική αύξηση των επιτοκίων.

Εξάλλου, τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το μέτωπο του πληθωρισμού ήρθαν να επιβεβαιώσουν το πόσο πιεστική παραμένει η κατάσταση στο μέτωπο αυτό, υποχρεώνοντας την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι. Συγκεκριμένα ο δείκτης για την Ευρωζώνη, το Σεπτέμβριο, αυξήθηκε άνω του αναμενόμενου στο ποσοστό-ρεκόρ του 10%, από το 9,1% τον Αύγουστο. Ειδικά στη Γερμανία ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 10,9%, πολύ πάνω από το αναμενόμενο 10%.

Διαβάστε επίσης – Λαγκάρντ: Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων – Επιμένει ο υψηλός πληθωρισμός

Έτσι, λοιπόν, η πλειονότητα των αξιωματούχων στις τοποθετήσεις τους τάχθηκαν υπέρ της συνεχίσης της δυναμικής αύξησης των επιτοκίων «δείχνοντας» ουσιαστικά μια ακόμη κίνηση ύψους 75 μονάδων βάσης.

Συνολικά μέσα στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της η Τράπεζα έχει αυξήσει συνδυαστικά τα επιτόκια κατά 125 μονάδες βάσης.

Πολλαπλές τοποθετήσεις 

«Η επιλογή μου θα είναι για 75 (μονάδες βάσης), αν και οι 50 είναι το μίνιμουμ» δήλωσε ανοιχτά ο Λιθουανός κεντρικός τραπεζίτης Γκεντίμινας Σίμκους, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο Φινλανδός Όλι Ρεν, ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο Λετονός Μάρτινς Κάζακς, ο Σλοβάκος Πέτερ Καζίμιρ, αλλά και ο Γερμανός Γιόαχιμ Νάγκελ  έχουν επίσης, τις προηγούμενες ημέρες, βάλει στο κάδρο μια ακόμη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, αν και δίχως απαραιτήτως να αναφέρονται ειδικά σε συγκεκριμένο νούμερο, αλλά σε αναφορά σε δυναμική ανάληψη δράσης.

Ανάλογη θέση έχει υιοθετήσει, σε πολλαπλές ομιλίες της μέσα στην εβδομάδα, και η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθαρίζοντας πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν μέχρι να φτάσουν σε «ουδέτερα επίπεδα».

Το μόνο παρήγορο, ίσως, για τις αγορές είναι πως ο Σίμκους, όπως και ο Χόλτσμαν (που θεωρείται και από τα σκληρά γεράκια του συμβουλίου) απέρριψαν την…Πηγήin.gr