ΕΚΤ: Προβληματισμός για το νέο «εργαλείο» – Ασαφή τα κριτήρια

Οικονομία


Ερωτήματα δημιουργεί το νέο εργαλείο για την προστασία από την αύξηση του κόστους δανεισμού

Την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης (έναντι καθοδήγησης από την ίδια για 25 μονάδες βάσης) των επιτοκίων, για πρώτη φορά από το 2011, τερματίζοντας και μία οκταετή περίοδο αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων, ενώ για να περιοριστούν οι συνέπειες από αύξηση του κόστους χρήματος παρουσίασε και ένα νέο εργαλείο, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI), αποφάσεις πάντως που προκάλεσαν πολλά ερωτήματα για την επόμενη μέρα.

Η αγορά, λένε οι αναλυτές, θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ, καθώς θα πρέπει να μάθει για το πώς και το πότε θα μπορούσε να παρέμβει η ΕΚΤ προκειμένου να περιορίσει τη διεύρυνση των spreads, την ώρα που οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία οδήγησαν το κόστος δανεισμού της χώρας για 10 χρόνια σε υψηλότερα επίπεδα από αυτό της Ελλάδας παρά το γεγονός ότι τα ομόλογά της έχουν το στάτους της «επενδυτικής βαθμίδας», ενώ τα ελληνικά, παρότι βρίσκονται μόλις ένα σκαλοπάτι μακριά από αυτήν, δεν παύουν να εντάσσονται στην κατηγορία των αποκαλουμένων και «σκουπιδιών».

 Σε αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Fed

Αδύναμο στην υλοποίηση

Το TPI είναι ισχυρό ως ιδέα, αλλά θα μπορούσε να είναι αδύναμο στην υλοποίησή του, δεδομένων των ασαφών παραμέτρων για τη λειτουργία του, εκτίμησαν  αναλυτές της Allianz, σημειώνοντας πως αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί αν μπορεί τελικά να είναι αποτελεσματικό, κάτι που δεν αναμένεται να αφήσει αδιάφορη την αγορά.

 Η Κριστίν Λαγκάρντ αντιμέτωπη με την τέλεια οικονομική καταιγίδα

Το νέο εργαλείο εμφανίζεται πανίσχυρο στα χαρτιά, αλλά η ενεργοποίησή του και ο σκοπός ενεργοποίησής του παραμένουν πολύ ασαφή για να καθησυχάσουν τις αγορές, εκτίμησε και η Citigroup. Στην πράξη τα κριτήρια για την ενεργοποίησή του παραμένουν εντελώς αδιαφανή, όχι μόνο ως προς τα επίπεδα τιμών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρέμβαση αλλά και ως προς το τι ακριβώς στοχεύει το μέσο.

Απροθυμία

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμο για να το χρησιμοποιήσει, ενώ αν και τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα απαιτητικά, ασκούν ωστόσο…Πηγήin.gr