Ελιά: Οι 3+1 λανθασμένες τακτικές κατά την συγκομιδή

Οικονομία


Αν και η Ελλάδα έχει μια μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της ελιάς, συχνά παραγωγοί ακολουθούν λάθος τεχνικές

Λανθασμένες τεχνικές, παίρνοντας υπόψη «μύθους» που διατηρούνται στο πέρασμα των χρόνων από στόμα σε στόμα, ακολουθούν ελαιοπαραγωγοί (κυρίως ετεροεπαγγελματίες) κατά την συγκομιδή της ελιάς.

Τα λάθη αυτά μπορούν να επηρεάσουν τόσο την ποιότητα του ελαιοκάρπου όσο και την υγεία και παραγωγικότητα των ελαιόδεντρων την ερχόμενη χρονιά.

 Ελιά: Πώς θα παραχθεί ποιοτικό ελαιόλαδο

Ας δούμε μερικές λανθασμένες πρακτικές  που πρέπει οι παραγωγοί να αποφύσουν:

1ο Λάθος

Καρατόμηση των φορτωμένων με ελιές κλάδων, έτσι ώστε να περαστεί απευθείας από το μηχάνημα συλλογής που βρίσκεται στο έδαφος, το οποίο ξεχωρίζει ελιές από φύλλα και σπασμένους βλαστούς. Αυτή η τεχνική είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει κάποιος στο δέντρο της ελιάς. Το δέντρο, όταν τραυματιστεί ή αποκοπεί ένα τμήμα του, ξεκινά άμεσα τη διαδικασία αποκατάστασής του.

Χρειάζεται υπομονή έτσι ώστε να κατέβει ο καρπός από ένα υπερφορτωμένο κλαρί, και η καρατόμησή του για να πάρουμε τον καρπό δεν είναι η λύση, καθώς αφαιρούμε πολύτιμους φυτικούς ιστούς και δημιουργούμε μακροπρόθεσμα προβλήματα στη φυσιολογία του δέντρου.

2ο Λάθος

Η αντίληψη: «Όσο παραμένει ο καρπός πάνω στο δέντρο αυξάνεται η ελαιοπεριεκτικότητά του».

Ακούμε συχνά αρκετούς παραγωγούς να λένε ότι συγκομιδή πρέπει να γίνεται «όσο αργότερα τόσο το καλύτερο». Η συγκομιδή αργότερα από το φυσιολογικό σε καμία περίπτωση δεν αυξάνει την ποσότητα του ελαιολάδου, ενώ στην πραγματικότητα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα.

Μάλιστα με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, η περιεκτικότητα των καρπών σε λάδι πιάνει από νωρίς «ταβάνι» και σταματάει να αυξάνεται από ένα σημείο και έπειτα, ενώ στην συνέχεια ο καρπός αρχίζει να χάνει υγρασία.

Η καθυστέρηση λοιπόν αυτή, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της συγκέντρωσης ουσιών υψίστης σημασίας όπως οι αλδεϋδικές και οι φαινολικές ενώσεις, που συγκαταλέγονται στα κριτήρια ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. Η μείωση αυτή έχει άμεση επίπτωση τόσο στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, όσο και στη διατροφική του αξία. Οι…Πηγήin.gr