Ελιά Χαλκιδικής: Ζημιά 1,8 εκατ. ευρώ για καλλιεργητές στην Ορμύλια, λόγω χαλαζόπτωσης

Οικονομία


Στους 35.000 τόνους που παράγει συνολικά η περιοχή, οι 6.000-7.000 τόνοι καταστράφηκαν ολοσχερώς

Ικανοποιητική εκτιμάται πως θα είναι η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής και υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές, υπολογίζεται πως θα ανέλθει σε 100.000 με 120.000 τόνους, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

«Έχουμε άλλες 15 με 20 ημέρες μέχρι να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή και όλοι …κάνουμε τον σταυρό μας, να μην μας χτυπήσουν άσχημες καιρικές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι «τα θέματα με την έλλειψη νερού κουτσά- στραβά τα αντιμετωπίζουμε, με τους εργάτες γης, παρά τη δυσκολία της διαδικασίας, και φέτος κάπως θα τα καταφέρουμε», αλλά «αν εκδηλωθούν μεγάλης έντασης δυσμενή καιρικά φαινόμενα, τότε δεν αποκλείω πολλοί συνάδελφοι να «κλείσουν» τα υπαίθρια μαγαζιά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον νομό».

 Ελαιόλαδο: Με φόρα προς τη νέα σεζόν από την άνοδο της τιμής

Υπενθύμισε δε ότι πέρυσι λόγω ακαρπίας οι καλλιεργητές της βρώσιμης πράσινης ελιάς στον νομό έχασαν το 80% της παραγωγής τους, σημειώνοντας ότι «δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη για τη ζημία τους» και «εάν και φέτος μας τα μουσκέψει ο καιρός και δεν δουλέψουμε, τότε το μέλλον του ΠΟΠ αυτού προϊόντος, μοιάζει πραγματικά δυσοίωνο».

Στα 800 ευρώ/στρέμμα το κόστος

Ο κ. Μισαηλίδης ανέφερε ακόμη ότι λόγω της διεθνούς συγκυρίας το κόστος παραγωγής βρώσιμης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής αυξήθηκε στα 800 ευρώ/στρέμμα από 600 ευρώ/στρέμμα μέχρι και πέρυσι και σημείωσε ότι στην περιοχή πάνω από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερες από έξι εκατομμύρια ρίζες.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή υπολογίζεται σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στο νομό Χαλκιδικής λειτουργούν περί τις 100 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς. Σε μια καλή χρονιά, στη Χαλκιδική, από την οποία προέρχεται το 50%–55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή διαμορφώνεται σε 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές, που ξεπέρασε ακόμη και τους 150.000…Πηγήin.gr