Ελλάδα – Τουρκία: Πόσο επικίνδυνος είναι ο πόλεμος νεύρων που διεξάγεται στο παρασκήνιο

Πολιτική


Αν και ο Ερντογάν δεν έχει δείξει να μην ευνοεί τις εντάσεις είναι σημαντικό ορισμένες φορές να βλέπουμε και σε τι επιλέγει να μείνει σιωπηλός

Ένας «πόλεμος νεύρων» που ξεκίνησε με το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζεται μέχρι σήμερα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ένας «πόλεμος νεύρων» που μετράει συμμάχους, εχθρούς, λάθη και βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να «ενεργοποιήσει μηχανισμούς» ώστε η ένταση να συνεχίσει να υφίσταται στο παρασκήνιο, έως ότου κριθεί αναγκαίο να επανέλθει στο προσκήνιο.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως οι έως τώρα εκτιμήσεις διπλωματών και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, σημειώνουν ότι παρά την ρητορική, ακόμα και επεισόδια σαν τους «χάρτες Μπαχτσελί» δημιουργούν μεν θόρυβο, δεν κρίνονται ωστόσο ικανά για να διαταράξουν το μέχρι στιγμής – σχετικά – ήρεμο καλοκαίρι.

 Η Αθήνα αλλάζει δόγμα στην εξωτερική πολιτική

Το ατύχημα

Κανείς πάντως δεν φτάνει να αποκλείσει το «ατύχημα». Ακόμα και αν, όπως σημειώνουν διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, η Άγκυρα δεν το επιδιώξει.

Ιδιαίτερα αν η ρητορική της έντασης συνεχιστεί. Με τουρκικές πηγές να βάζουν στο κάδρο και κορώνες που βγαίνουν από ελληνικά χείλη, όπως υποστηρίζουν, έστω και αν στόχος τους είναι να απαντήσουν σε τουρκικές δηλώσεις.

Ο χάρτης των Γκρίζων Λύκων

Ο χάρτης των Γκρίζων Λύκων που υιοθετήθηκε από τον Μπαχτσελί και προκάλεσε σειρά αντιδράσεων στην Αθήνα, όπως ήταν αναμενόμενο και είναι ένα παράδειγμα πώς η ένταση διατηρείται, εξωθεσμικά και μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό θόρυβο.

Ένας θόρυβος, που όπως υπογραμμίζεται από πολλές πλευρές, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αθώος.

Θρυλλίδα εξελίξεων

Ενίοτε δε ακόμα και αν χρησιμοποιείται για εσωτερική κατανάλωση είναι ικανός να μετατραπεί σε θρυαλλίδα εξελίξεων και να προκαλέσει εντάσεις εξαιρετικά δυσανάλογες σε σχέση με αυτόν που το ξεκίνησε. Και πολύ μακριά από τις προθέσεις ακόμα και αυτού που το άφησε να εξελιχθεί.

Τι επιλέγει να μην πει ο Ερντογάν

Για αναλυτές στην Τουρκία, δε, αν και ο Ερντογάν δεν έχει δείξει να μην ευνοεί τις εντάσεις και να μην χρησιμοποιεί τον ακροδεξιό κυβερνητικό του εταίρο, είναι σημαντικό ορισμένες φορές να βλέπουμε και σε τι επιλέγει να μείνει…Πηγήin.gr