Ενέργεια: Νέα προβλήματα στον ανεφοδιασμό της Ευρώπης

Οικονομία


Εντείνονται οι ανησυχίες

Λίγα 24ωρα πριν από τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream1 (για την οποία η Μόσχα επικαλείται λόγους συντήρησης) η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα πρόβλημα στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της. Αργά τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι διαπιστώθηκε βλάβη σε σύστημα αγωγών που μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσω Ρωσίας.

Η CPC, η οποία διαχειρίζεται περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου και της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η ρωσική εταιρεία αγωγών Transneft, δήλωσε ότι οι εξαγωγές από δύο από τα τρία σημεία πρόσδεσής της σε τερματικό σταθμό της Μαύρης Θάλασσας έχουν ανασταλεί, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα προηγούμενες πληροφορίες του Reuters.

Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι περιορίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό για να αυξήσει τις τιμές ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Ρωσία το αρνείται, κατηγορώντας τις ίδιες τις δυτικές κυρώσεις και διάφορα τεχνικά προβλήματα.

  •  Ναυτιλία: Πέντε πλοία μεταφέρουν 3 εκατ. βαρέλια ντίζελ στην Ευρώπη

Στα ύψη οι τιμές

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί περίπου 75% σε ετήσια βάση, με την εξαγωγική εταιρεία Gazprom την περασμένη εβδομάδα να ανακοινώνει απρογραμμάτιστη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα, με τις διακοπές στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να εντείνουν τις ανησυχίες.

Το βρετανικό αέριο για άμεση παράδοση αυξήθηκε κατά 125 πένες στις 490 πένες ανά θερμότητα στις 17:30 GMT, ενώ το συμβόλαιο για την επόμενη ημέρα αυξήθηκε κατά 123 πένες στις 484 πένες ανά θερμότητα.

Από Ουκρανία και Πολωνία

Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας είπε ότι η ίδια και το πολωνικό σύστημα αγωγών φυσικού αερίου είχαν την ικανότητα να φέρουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη και να αντισταθμίσουν τη διακοπή του Nord Stream.

Η Gazprom πάντως δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το εάν θα αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω άλλων δρομολογίων.

Η Tengizchevroil,  πάντως, η οποία αντιπροσωπεύει τη Chevron και την Exxon (XOM.N) στο γιγάντιο έργο Tengiz του Καζακστάν, δήλωσε ότι γνώριζε για…Πηγήin.gr