Ενδημικός γίνεται ο κοροναϊός – Χρειάζονται δεδομένα για τη δημόσια υγεία

Υγεία


Καθοριστική είναι η αξιοποίηση των μεγάλων δεδομένων για την επιδημιολογία, τη νοσηρότητα κλπ, όταν χρειάζονται πολιτικές προστασίας της δημόσιας υγείας, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Johns Hopkins που είναι ειδικές για την ιστοσελίδα παρακολούθησης της πανδημίας

O κοροναϊός ήρθε και θα παραμείνει. Τείνει ήδη να γίνει ενδημικός, μεταλλάσσεται γρήγορα και είναι απρόβλεπτος. Έχει ήδη γίνει κομμάτι της ζωής μας και δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει.

Με τα λόγια αυτά απάντησε στο in.gr η Λώρεν Γκάρντνερ, Καθηγήτρια στην έδρα Alton & Sandra Cleveland του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Συστημάτων Whiting του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στην ερώτηση για τις προοπτικές εξόδου από την πανδημία.

Πιο αισιόδοξη η Μπεθ Μπλάουερ, Αναπληρώτρια Αντιπρύτανης Καινοτομίας στον Δημόσιο Τομέα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins πρόσθεσε πως στη διάρκεια της πανδημίας διαπιστώσαμε τη μαγεία της επιστήμης, χάρη στην οποία πλέον έχουμε κάποια δυνατότητα άμυνας απέναντι στον ιό με τα εμβόλια, τα τεστ και τα φάρμακα, ενώ στο μεταξύ μάθαμε να αξιοποιούμε την τεχνολογία άμεσα. Γεγονός που επέτρεψε σε περιόδους έξαρσης να μπορούμε να αξιολογούμε την αιτία, αλλά ταυτόχρονα να βλέπουμε και τις ανισότητες. Χαρακτηριστικά, στις αρχές οι αφροαμερικανοί πλήττονταν περισσότερο από τον ιό, ενώ τώρα ολοένα και περισσότεροι λευκοί προσέρχονται στα νοσοκομεία, αρνούμενοι τον εμβολιασμό τους.

Τεχνητή νοημοσύνη και Big Data στη μάχη για να αποφευχθεί η επόμενη πανδημία

Παρότι η πορεία του κοροναϊού παρακολουθείται στενά διεθνώς, τόσο η κ. Γκάντνερ, όσο και η κ. Μπλάουερ δεν εμφανίστηκαν αισιόδοξες στη δυνατότητα εφαρμογής του αντίστοιχου συστήματος παρακολούθησης για νέες ασθένειες που αναμένονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Χαρακτηριστικά η κ. Γκάρντνερ σημείωσε ότι το σύστημα που εφαρμόστηκε, δεν είναι καν αντίστοιχο με αυτό της παρακολούθησης της γρίπης. Τα στοιχεία που διατίθενται στηρίζονται στις τοπικές κοινωνίες και γίνονται δεκτά κατά δήλωση, χωρίς καμία επεξεργασία. Μάλιστα με το πέρασμα του χρόνου, τα στοιχεία καθυστερούν πλέον σε επίπεδο εβδομάδας.

 Οι τεχνολογίες big data και η σημασία τους στην εποχή του κοροναϊού

Αυτό που τόνισε όμως η κ. Μπλάουερ,…Πηγήin.gr