Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Τα σενάρια για τα αποτελέσματα – Πώς θα επηρεάσουν τα ελληνοτουρκικά

Κόσμος


Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί αναμετρώνται σε ένα άτυπο δημοψήφισμα μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ – Γιατί έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα η «μάχη» για την Πενσυλβάνια – Οι στενές σχέσεις Ρεπουμπλικανού υποψήφιου με τον Ερντογάν 

Μέσα σε κλίμα ακραίου διχασμού και με ξεκάθαρο φαβορί τους Ρεπουμπλικανούς, εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφίζουν από το πρωϊ στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ για το ποιός θα έχει την πλειοψηφία σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων.

“H Δημοκρατία μας κινδυνεύει” είναι το μήνυμα του Τζο Μπάϊντεν, την ώρα που πολλοί φοβούνται μια επιστροφή του Τραμπισμού. Εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος προαναγγέλλει την υποψηφιότητά του με μια ανακοίνωση που θα κάνει στις 15 Νοεμβρίου στο Mαρ α Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

«Ξέρουμε βαθιά μέσα μας ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει και ξέρετε ότι είναι η στιγμή να την υπερασπιστείτε. Η δύναμη της Αμερικής βρίσκεται στα χέρια του λαού», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.  

Απο την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι «υπάρχει μόνο μία επιλογή για να βάλουμε τέλος σε αυτή την τρέλα. Εάν στηρίζετε την κάθετη πτώση της Αμερικής τότε ψηφίστε για την ριζοσπαστική αριστερά και τους τρελούς Δημοκρατικούς. Εάν θέλετε να σταματήσετε την κατρακύλα τότε πρέπει να ψηφίσετε τους Ρεπουμπικανούς».   

Aπό το Οχάιο, ο Ντόναλντ Τραμπ, προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την μεγάλη ανακοίνωση που θα κάνει στις 15 Νοεμβρίου. Δεν διευκρινίζει, θεωρείται δεδομένο όμως ότι πρόκειται για την υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές του 2024, αναφέρει ο Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων, Νικόλας Κατσιμπρας.

Και ενώ θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί θα χασουν την Βουλή των Αντιπροσώπων, η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας κρίνεται στην Πενσυλβάνια. Ενδεχόμενη απώλεια της Γερουσίας για τους  Δημοκρατικούς σημαίνει την απομάκρυνση του Γερουσιαστή Μενέντεζ από την προεδρια της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων. 

Οι κρίσιμες πολιτείες στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ είναι η Νεβάδα, η Τζόρτζια, η Αριζόνα και η Πενσιλβάνια. 

Τα σενάρια για τα αποτελέσματα:

Σενάριο 1
Πλειοψηφία Ρεπουμπλικανών σε Βουλή και Γερουσία

Σενάριο 2
Ήττα με ”μισογεμάτο ποτήρι” για τους Δημοκρατικούς

Σενάριο 3
Σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων

Σενάριο 4
Νίκη-έκπληξη των Δημοκρατικών

Γιατί έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα η «μάχη» για την Πενσυλβάνια

Η μάχη για την Πενσυλβάνια έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για την χώρα μας καθώς ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανός Μεχμέτ Οζ έχει τουρκική και αμερικανική υπηκοότητα, χρηματοδοτείται από την τουρκική ελίτ και διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο ιδρυτής της Wagner,…Πηγή Skai