Ενεργειακή κρίση: Έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας της Ευρώπης από το 1945

Οικονομία


Πιο πιθανό να βοηθήσουν αυτό το χειμώνα είναι οι προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης.

Ώσπου να αρχίσουν οι διακοπές ρεύματος ή οι τιμές των καυσίμων να κάνουν την οδήγηση πραγματικά απλησίαστη, οι περισσότεροι άνθρωποι γενικά δεν σκέφτονται συχνότερα την ενέργεια από ό,τι τον… αέρα.

Για το λόγο αυτό, οι Αμερικανοί έχουν ως επί το πλείστον προστατευτεί από την ενεργειακή κρίση που εξελίσσεται επειγόντως και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θανατηφόρα, σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Σε πολλά άλλα μέρη, ιδίως στην Ευρώπη, η κλιμακούμενη κατάσταση είναι αδύνατο να αγνοηθεί και πρόκειται να γίνει πολύ χειρότερη, σημειώνει η ειδικός σε θέματα ενεργειακής πολιτικής Suriya Jayanti στον ιστότοπο του αμερικανικού περιοδικού TIME.

 ΕΕ: Επίθεση Σαρλ Μισέλ στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – «Απαράδεκτο να στέκεσαι άπραγος»

Για να είμαστε σαφείς, η ενεργειακή κρίση είναι ήδη εδώ, και η Ρωσία ευθύνεται πλήρως.

Εκτόξευση τιμών

Οι τιμές του φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 3.100 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα στα μέσα Αυγούστου, μια αύξηση 610% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως μετρήθηκε από την ολλανδική αγορά TTF. Σε αυτή την τιμή, πολλοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να λειτουργήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ως συνέπεια της αύξησης του κόστους των καυσίμων εισροών, οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί σχεδόν 300% το 2022, σπάζοντας ρεκόρ. Συνολικά, οι τιμές της ενέργειας είναι δέκα φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Δεν τα βγάζουν πέρα οι κυβερνήσεις

Όχι μόνο τα μέσα νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν το ρεύμα και τη θέρμανση με τέτοιο κόστος, αλλά και οι κυβερνήσεις δεν τα βγάζουν πέρα.

Τα 279 δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσαν πρόσφατα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να βοηθήσουν τους μικρούς καταναλωτές ήδη δεν είναι αρκετά.

Η φιλανθρωπική οργάνωση National Energy Action της Βρετανίας προβλέπει αύξηση από 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου σε 8,5 εκατομμύρια που θα αντιμετωπίσουν ενεργειακή φτώχεια αυτό τον χειμώνα.

Το Κόσοβο υφίσταται ήδη κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, δύο ώρες διακοπής για κάθε έξι ώρες λειτουργίας. Μπλακ άουτ αναμένονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα χειρότερα…Πηγήin.gr