Ενεργειακή κρίση: Η Κομισιόν ανακοινώνει την πρότασή της – Τι αναφέρεται στο προσχέδιο

Οικονομία


Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη – Παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών – Πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία έως την Παρασκευή

Με τον χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν μία κοιμή γραμμή στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη συγκράτηση των τιμών -κυρίως- του φυσικού αερίου.

Η Κομισιόν αναμένεται την Τρίτη να ανακοινώσει τη νέα της πρόταση για την επάρκεια των προϊόντων ενέργειας και την -ει δυνατόν- μείωση των τιμών.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, στο προσχέδιο της Κομισιόν υπάρχει ένας μηχανισμός περιορισμού των μέγιστων τιμών μέσω TTF, που θα ενεργοποιείται ότι είναι αναγκαίο.

Ο κανονισμός της Επιτροπής αναμένεται να έχει τρία κύρια δομικά στοιχεία:

-Ένα νομικό πλαίσιο για την κοινή αγορά φυσικού αερίου μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ.

-Μέτρα για την πρόληψη των υπερβολικών τιμών και της αστάθειας στις αγορές παραγώγων.

-Μέτρα αλληλεγγύης που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση κήρυξης έκτακτης ανάγκης για αέριο από περιφέρεια ή κράτος μέλος.

Πιο αναλυτικά: 

-καλεί τα κράτη-μέλη για καθορισμό ενός «δυναμικού ορίου» για συναλλαγές στο πλαίσιο του TTF όπου καμία συναλλαγή δε θα μπορούσε να συναφθεί πάνω από αυτό το όριο. 

-υπογραμμίζεται η σημασία της κοινής αγοράς

-εστιάζει επίσης σε έναν μηχανισμό αλληλεγγύης για να διασφαλιστεί ότι το φυσικό αέριο θα πάει εκεί που χρειάζεται περισσότερο

-αναφέρεται σε μέτρα για τη μείωση της ζήτησης εντός και μεταξύ των κρατών-μελών. Ακόμη, θα προτείνει την ενίσχυση της ικανότητας των κρατών-μελών έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη αντίδραση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

-προτείνεται η συνέχιση της συζήτησης με τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των τιμών του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

-προτείνεται σχέδιο δράσης για την ψηφιοποίηση των ενεργειακού τομέα, αλλά και η δημιουργία νέας ομάδας επαφής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύνοδος Κορυφής: Παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ κρατών-μελών

Οι προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών και δεν φαίνεται το θέμα να «κλείσει» ολοκληρωτικά στη Σύνοδο. 

Αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, στο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, στις 25 Οκτωβρίου.

Πηγή: skai.grΠηγή Skai