Ενεργειακός συναγερμός στην Ευρώπη: Οι λύσεις που βλέπει η Κομισόν – Έκτακτη σύνοδος στην ΕΕ

Κόσμος


Ριζικές αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζεται να προτείνει η Κομισιόν. Οι συζητήσεις διεξάγονται την ώρα που οι τιμές αερίου και ρεύματος αγγίζουν εξωπραγματικά επίπεδα με τους Ευρωπαίους να βλέπουν έναν χειμώνα εφιάλτη.  

Σε επείγουσα παρέμβαση για συνολική μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την είδηση έδωσε σε δραματικούς τόνους την Δευτέρα η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ δρομολογήθηκε ήδη έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας την επόμενη Παρασκευή.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε λίγο αργότερα την ίδια ημέρα ότι η πλήρης μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά και, από τεχνικής άποψης, στις αρχές του επόμενου έτους.

Σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο Βερολίνο, η φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να αποσυνδεθούν μεταξύ τους.

Οι συζητήσεις διεξάγονται την ώρα που οι τιμές αερίου και ρεύματος αγγίζουν εξωπραγματικά επίπεδα με τους ευρωπαίους να βλέπουν έναν χειμώνα εφιάλτη.  

Στα 671 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα «σκαρφαλώσουν» αύριο οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία θα αγγίξει τα 744 ευρώ και στη Γερμανία τα 660 ευρώ. 

Εμείς στην Κομισιόν εργαζόμαστε πάνω σε μια έκτακτη παρέμβαση και μία δομική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αγοράς για το ηλεκτρικό ρεύμα που πραγματικά λειτουργεί και επαναφέρει την εξισορρόπηση, ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν αναζητούν λύση που θα δώσει τέλος στον εκβιασμό της Μόσχας με το φυσικό αέριο και οι υπουργοί Ενέργειας σε έκτακτη σύνοδο στις 9 Σεπτεμβρίου θα επιδιώξουν να κάνουν το πρώτο βήμα.

«Η περίοδος των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη έρχεται στο τέλος της. Και ελεύθεροι από τον εκβιασμό θα έχουμε μεγαλύτερη δύναμη για να υπερασπιστούμε τους παγκόσμιους κανόνες. Αυτή πρέπει να είναι η επόμενη στρατηγική μας προσέγγιση», δήλωσε η Φόν ντερ Λάιεν.. 

«Η Ρωσία δεν κερδίζει την ενεργειακή μάχη. Θα αναγκαστεί να καίει ολοένα και περισσότερο φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες, καθώς οι αποθήκες της χώρας έχουν γεμίσει», υπογράμμισε ο Επικεφαλής Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατιχ Μπιρόλ.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της και ο διευθύνων σύμβουλος της Shell προειδοποιεί ότι ο εφιάλτης δεν θα τελειώσει εύκολα 

«Το ότι θα είναι εύκολο ή θα τελειώσει, νομίζω ότι είναι μία φαντασίωση που…Πηγή Skai